Creatorii de moda italieni Domenico Dolce si Stefano Gabbana au ales aceasta forma de protest din cauza ca au fost "pusi la zidul infamiei" ca urmare a acuzatiilor de frauda fiscala care le-au fost aduse.

Incepand de vineri, trecatorii pot vedea afise cu textul "Chiuso per indignazione/ Closed for indignation" (Inchis din cauza indignarii, n.r.) pe geamurile magazinelor casei de moda Dolce&Gabbana din Milano, orasul in care Domenico Dolce si Stefano Gabbana si-au lansat prima lor colectie, in 1985.

Domenico Dolce si Stefano Gabbana sunt furiosi din cauza "atacurilor" primite din partea autoritatilor italiene si din cauza faptului ca au fost pusi "la stalpul infamiei" de catre presa din Italia, ca urmare a acuzatiilor de frauda fiscala care le-au fost aduse, dar pe care cei doi le-au negat intotdeauna.

Potrivit Daily Mail, cei doi creatori de moda nu poarta inca uniforme de puscarias, intrucat sistemul de justitie din Italia prevede ca orice persoana gasita vinovata de catre instanta are dreptul sa faca recurs de cel putin doua ori. Totusi, administratia din Milano a anuntat ca cei doi creatori de moda nu vor mai putea sa foloseasca spatii publice pentru show-urile lor, din cauza ca acest lucru ar afecta imaginea orasului.

"De fiecare data cand creatorii de moda Dolce si Gabbana au depus cereri pentru a obtine spatii publice (pentru prezentarile lor, n.r.), consiliul municipal le-a inchis usile in fata", a declarat directorul comercial al casei de moda, Franco D’Alfonso. "Creatiile lor sunt apreciate peste tot in lume. Nu avem nevoie de un scandal cu acuzatii de frauda fiscala pentru a ne promova", a adaugat acesta.

Anuntul facut de municipalitatea din Milano a fost primit cu furie de catre cei doi creatori de moda. "Cei de la consiliul municipal din Milano: Sunteti dezgustatori!", a scris Stefano Gabbana pe contul sau de pe reteaua de socializare Twitter.

Condamnati la inchisoare pentru evaziune fiscala

Domenico Dolce si Stefano Gabbana au fost condamnati, pe 19 iunie, de Tribunalul din Milano la o pedeapsa de un an si opt luni de inchisoare pentru frauda fiscala, a anuntat presa italiana, citata la momentul respectiv de AFP. Parchetul ceruse la sfarsitul lunii mai o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare, in acest proces, in prima instanta. Dupa ce au aflat decizia instantei, avocatii apararii au anuntat ca vor face apel, fapt care suspenda executarea pedepsei.

Cei doi creatori de moda italieni, printre ai caror clienti se afla numeroase vedete de prim rang precum Beyonce si Madonna, au respins intotdeauna acuzatiile care le-au fost aduse.

Verdictul anuntat pe 19 iunie ii condamna pe Domenico Dolce si Stefano Gabbana si la plata unei amenzi catre fiscul italian in valoare de 500.000 de euro. In acelasi proces, in afara de cei doi creatori de moda, alti patru acuzati au fost condamnati la pedepse de cel putin doi ani de inchisoare cu suspendare. Printre acestia se afla fratele lui Domenico Dolce, Alfonso, si alti manageri ai casei italiene. Un al cincilea acuzat, Antoine Noella, a fost achitat.

Cei doi creatori de moda sunt acuzati de frauda fiscala prin intermediul unei serii de firme fantoma - inclusiv Gado, un acronim al numelor lor de familie - din Luxemburg, in 2004 si 2005, carora le-au incredintat controlul asupra marcilor din grupul lor, cu scopul de a evita fiscul italian, in conditiile in care acele firme erau in realitate administrate din Italia.

Tribunalul din Milano a retinut impotriva celor doi creatori de moda un singur delict, din cele doua, de care erau invinuiti, "nedeclararea anumitor venituri", renuntand la acuzatia de "declaratie falsa de venituri". In plus, din suma de 1 miliard de euro de care cei doi creatori au fost acuzati, initial, ca au sustras-o de la fiscul italian, tribunalul a retinut in final doar nereguli in valoare de 200 milioane de euro.

Inainte de pronuntarea verdictului, procuroarea Laura Pedio a vorbit, pe 19 iunie, de "o frauda fiscala sofisticata si certa", dovedita prin "probe solide ca o stanca".Ea a considerat ca "cei doi creatori de moda au participat activ, semnand contracte de cesiune a marcii". Gado, potrivit parerii sale, era "un fel de nebuloasa care avea consistenta unui gaz". In timpul rechizitoriului, un alt procuror din acest proces, Gaetano Ruta, a spus ca "Gado era o constructie artificiala, al carei obiectiv consta in realizarea unui avantaj fiscal care a fost in final obtinut".

In martie, o instanta civila, Comisia Tributara din Milano, i-a condamnat pe cei doi creatori de moda, pentru aceeasi acuzatie de evaziune fiscala, la plata unei uriase amenzi de 343 milioane de euro. Cei doi creatori de moda au facut deja recurs la Curtea de Casatie impotriva acestei sanctiuni.

"Pe mine ma intereseaza doar sa creez haine, asta e tot! Sa faca si sa spuna ce vor", a comentat Stefano Gabbana intr-un mesaj postat pe Twitter. El si-a sustinut inca o data nevinovatia: "Sa fii acuzat de ceva care nu este adevarat nu e deloc un lucru frumos, dar nu-mi pasa, cu totii ajungem sub pamant".

Un grup infiintat in 1985, Dolce & Gabbana are peste 3.000 de salariati, 250 magazine in 40 de tari si a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 1 miliard de euro in anul fiscal 2011/ 2012.