Cornuri expirate, lapte alterat si mere mucegaite, in peste 700 de scoli din tara!
Parintii ar trebui sa le dea copiiilor pachetel de-a acasa, pentru ca produsele pe care le primesc la scoala sunt in unele cazuri alterate si ii pot imbolnavi. Aceasta ar putea fi una dintre concluziile oricui, dupa ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a prezentat rezultatele unor inspectii efectuate in peste 700 de scoli si 120 de gradinite din tara.
Programele gratuite initiate de Guvern, „Cornul si laptele” si „Mere in scoli” nu functioneaza asa cum ar trebui, iar dintre cele peste 700 de scoli si 120 de gradinite, deja ANPC a sanctionat o parte, dand 16 amenzi in valoare de 93.000 de lei.
ANPC a controlat in perioada 1 noiembrie – 21 decembrie 2010, 128 de gradinite, 740 de scoli, 37 de producatori si 25 de distribuitori din tara, pentru a vedea daca produsele lactate si cele de panificatie, care ajung la prescolarii din gradinite si la elevii de gimnaziu, corespund conditiilor de calitate si de igiena.
Supriza inspectorilor a fost destul de mare: in institutiile de invatamant s-au gasit cornuri expirate, iaurt stricat, mere mucegaite si cutii cu lapte, banuite a fi alterate.
Concluzia a fost ca peste 400 kilograme de produse lactate si de panificatie au trebuit oprite pentru verificari, iar nu mai putin de 37 de kilograme de produse erau stricate.
Nereguli s-au gasit in toata tara. In judetele Alba, Brasov, Ialomita si Hunedoara, termenele produselor care ajungeau pe bancile copiiilor nu se incadrau in data limita de consum reglementata sau inscriptionata pe ambalaj.
Si in Arad, Bihor, Dambovita, Maramus, Mures si Prahova li se dadeau eleviilor produse, care nu corespundeau din punct de vedere al calitatii cu ceea ce acestia trebuiau sa primeasca.
In schimb, in Alba, Constanta, Galati, Olt, Sibiu, Suceava si in Capitala, cornurile ajungeau cu intarziere de cateva zile si nu zilnic, asa cum prevedeau contractele incheiate cu unitatile de invatamant.
In scolile din Bacau, cutiile cu lapte erau sparte, din cauza nerespectarii conditiilor de transport, de depozitare si de pastrare.
In Covasna, inspectorii au dat peste cornuri cu etichete care nu respectau normele de etichetare, marcare sau ambalare: lipseau informatii referitoare la cantitatea neta, adresa producatorului, precum si avertismentul ca produsele sunt gratuite si ca este interzisa comercializarea acestora.
Napolitanele, care urmau sa fie savureze de copiii vasluieni, nu aveau inscriptionate pe ambalaj data termenului de expirare.
Unitatile de invatamant in care s-au gasit nereguli au fost amendate cu 93.000 de lei, din cauza urmarilor grave pe care le-ar fi putut avea asupra sanatatii elevilor la care ajungeau produsele respective.