Consum record în 2017. Românii au cumpărat price, de la frigidere și televizoare, la haine și alimente. Boom-ul imobiliar a alimentat vânzările de mobilă și electrocasnice
Românii şi-au cumpărat cu o treime mai multe frigidere, telefoane şi televizoare anul trecut, faţă de 2016. Bani în plus s-au mai dus şi pe haine, pantofi şi mobila.
Acestea au fost vedetele cumpărăturilor care au alimentat consumul record din 2017. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, afacerile magazinelor de bunuri nealimentare au crescut în total cu peste 13 procente de la un an la altul.
Vânzările de produse nealimentare au fost pe primul loc în 2017, după cele de carburanţi şi cele de alimente, şi au contribuit cel mai mult la creşterea consumului.
Dacă ne uităm după cât de bine le-a mers magazinelor, aflăm în linii mari şi ce bunuri au cumpărat romanii. Faţă de 2016, anul trecut afacerile cu telefoane, televizoare, frigidere şi maşini de spălat au mers cu peste 30% mai bine. Românii au mai cumpărat şi haine, plus încălţăminte - asta pentru că afacerile din acest domeniu au crescut cu peste 22%.
Pe locul al treilea ar fi mobila - ca să aibă în ce să-şi ţină hainele şi pe ce să-şi pună televizoarele, probabil - dar serios vorbind pentru că avem şi boom imobiliar şi oamenii îşi iau mobilă şi aparatură în casă nouă. Acest domeniu a luat şi el un avans de 12 procente. Haideţi să vedem ce a alimentat această creştere a consumului.
În primul rând, românii au avut bani mai mulţi. Cifrele de la Statistică arată ca o familie care în 2016 avea venituri de aproape 3 mii de lei a încasat anul trecut 450 de lei în plus. Asta în timp ce pentru o persoană suma a crescut de la un an la altul cu 180 de lei. Sunt bani care s-au dus în consum şi pentru că dobânzile la depozite au fost foarte mici.
Ciprian Dascălu, economist-sef al unei bănci: “Când ne uităm la alocarea resurselor între consum şi economisire, trebuie să ne uităm la nivelul ratelor dobânzilor reale: rata dobânzii faţă de raţă inflaţiei. Practic, inflaţia erodând banii, îndeamnă oamenii la consum.”
Nu numai că nu au stimulat economisirea, dar băncile chiar au pompat şi ele bani în consum, prin credite.
Împrumuturile pentru populaţie au crescut cu peste 7% în fiecare lună din anul trecut, până la 121 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Mare atenţie la cât şi cum vă îndatoraţi, spun specialiştii.
Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la ASE: “Astăzi omul modern este prin definiţia lui un om care consumă, nici nu poţi fi altfel, te împinge societatea către acest lucru.
Sfatul meu este de a-ţi cunoaşte finanţele şi să ştii cum stai cu ele şi nu să te duci la bancă din când în când să ceri un extras de cont. Nu! Să ai un cont de internet banking, cu un email ataşat, tu şi poate familia, să ştii la orice moment ce ai de plătit, ce bani net mai ai acolo şi ce bani îţi rămân şi apoi iei decizia ce de investiţii şi de consum în mai mult confort financiar.”
Creditele ipotecare au crescut cel mai mult, iar cumpărăturile de case şi apartamente au atras după ele alte achiziţii. Fie de electrocasnice, fie de mobilă. Din păcate însă, majoritatea acestor bunuri sunt de import.
Iancu Guda, preşedintele AAFBR: “75% din creşterea consumului s-a dus în import.
Reporter: “Cum rupem acest mecanism?”
Iancu Guda: “Tocmai prin orientarea acestui consum spre producţia internă. Şi aceasta nu se poate face decât prin creşterea competitivităţii, care nu poate fi obţinută decât prin creşterea investiţiilor”
O altă sursă în plus ar fi banii trimişi acasă de românii plecaţi peste hotare. Sumele au crescut în ultimii doi ani, după ce scăzuseră drastic în anii de criză. Peste 3,2 miliarde de euro au intrat în ţara în 2017, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, adică de două ori şi jumătate bugetul anual al Bucureştiului.
Pe acelasi subiect: