Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, in primul trimestru. Analisti: Avansul, generat in special de consumul alimentat prin stimuli guvernamentali
UPDATE Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc semnificativ prognozele analistilor.
In 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.
Pentru intregul an 2017, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%.
Datele publicate marti arata o accelerare a cresterii economice in primul trimestru din 2017 fata de ultimul trimestru din 2016, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 4,8%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2015.
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,6% iin primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5% in trimestrul IV din 2016, de 4,5% in trimestrul III si de 5,7% in al doilea trimestru al anului trecut.
In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din primul trimestru din acest an a fost de 1,7%, dupa +1,5% in trimestrul IV din 2016, +0,7% in trimestrul III si +1,6% in al doilea trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.
Trimestrul I din 2017 a fost al saptelea trimestru la rand de crestere economica, arata seriile INS.
INS nu a publicat marti detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii iunie.
Grindeanu: O veste extraordinara!
Premierul Sorin Grindeanu saluta datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), potrivit carora economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016 si spune ca este responsabilitatea guvernantilor ca aceasta crestere sa fie resimtita de toti romanii.
”O veste extraordinara pentru Romania! Economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru al lui 2017, fata de aceeasi perioada din 2016, cu mult peste estimarile initiale! Responsabilitatea noastra este ca aceasta crestere sa fie resimtita de toti romanii”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.
In 2016, din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielilor pentru consum final ale gospodariilor populatiei, care au urcat cu 7,5% fata de 2015, contribuind cu 4,5% la crestere, potrivit News.ro.
Formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a scazut cu 3,3% fata de 2015, avand o controibtie negativa, de -0,8%, la cresterea economica din 2016..
In 2016, agricultura a ajuns la cea mai scazuta pondere la formarea PIB-ului Romaniei din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, constructiile - cu 6%, comertul - cu 18,2%, sectorul de informatica si comunicatii - cu 5,5%, trazactiile imobiliare - cu 8,2%, iar administratia publica si apararea - cu 10,5%, restul fiind aportul altor sectoare.
Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimii doi ani, inprimul rand majorarea semnificativa a salariilor bugetarilor si a salariului minim pe economie.
Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, si la 19%, de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in 2016, iar de la inceputul acestui an afost eliminata supraacciza pe carburanti si "taxa pe stalp".
Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante. Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.
Consiliul Fiscal: Cresterea a fost generata in primul rand de consum
Primele estimari oficiale privind cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru arata ca economia romaneasca avanseaza in ritm rapid pe baza unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin cresteri de salarii in sectorul public si scaderi de taxe, considera economistii consultati de News.ro, care avertizeaza ca o astfel de crestere nu este sutenabila pe termen lung si genereaza dezechilibre importante, care vor trebui corectate in cele din urma.
Economistii, care asteapta acum detaliile privind cresterea PIB, ce vor fi publicate in iunie de catre INS, considera ca avansul economic ramane dependent de un singur motor: consumul.
"Nu stim detaliile cresterii, dar suspectam ca a fost generata in primul rand de consum. Nu poti sa ai o crestere sustenabila pe termen lung doar pe consum", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Totusi, alti economisti nu exclud ca, pe langa consum, economia sa fi fost sustinuta si de alte segmente.
"Statisticile detaliate vor aparea peste trei saptamani si credem ca acestea vor arata ca principalul motor a ramas consumul privat, insa probabil ca si cererea externa a ajutat. Credem, totodata, ca si investitiile din sectorul public s-ar putea sa fi primit un impuls dupa accelerarea cheltuielilor bugetare la final de 2016", arata economistul-sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu, intr-un raport al grupului financiar.
Chiar daca detaliile privind cresterea PIB din primul trimestru vor fi cunoscute abia luna viitoare, statisticile lunare publicate pana acum le ofera economistilor unele indicii legate de evolutia sectoarelor-cheie din economie.
"Tabloul economic arata astfel: crestere mare pe consum, iar investitiile publice arata foarte prost - daca ne uitam la datele pe primul trimestru, avem o scadere cu circa 60%. Este adevarat, investitiile private au crescut, industria a performat relativ bine, constructiile - mixt, iar serviciile foarte bine, din cresterea consumului", a explicat Dumitru.
Dumitru: Investitiile publice arata foarte prost
Datele privind executia bugetara publicate de Ministerul Finantelor arata ca, in primul trimestru, cheltuielile pentru investitii - care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe - au fost de 1,7 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din PIB, fata de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, in primul trimestru din 2016.
Economistii subliniaza ca, asa cum arata experienta istorica, un astfel de model de crestere precum cel incercat de guvernele din Romania in ultimii doi ani nu este sustenabil pe termen lung.
"Economia romaneasca arata astfel: crestere economica foarte mare, alimentata de consum, consum alimentat de cresteri de salarii si de scaderi de taxe. Nu functioneaza decat pe termen scurt. Fara indoiala, cand ai o crestere a consumului fara o crestere a ofertei interne, cresc deficitele: deficitul comercial si de cont curent", a avertizat Dumitru.
Ultimele date publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, dupa primele trei luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 690 milioane euro, de 2,2 ori mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016.
Analistii avertizeaza ca, pe langa deficite, cresterea economica bazata doar pe consum va genera si inflatie, adica o crestere a preturilor de consum, care va limita puterea de cumparare a gospodariilor.
"O asemenea crestere bazata pe consum ar trebui sa inceapa sa aiba, mai devreme sau mai tarziu, efecte nefaste asupra inflatiei si/sau contului curent", subliniaza economistul-sef al ING Bank Romania.
In 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. Pentru intregul an 2017, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%.
Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, in primul trimestru
Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statisatica, Eurostat.
Astfel, economia Romaniei a avansat in primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. In termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o crestere de 5,6%, arata datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010.
La nivelul Uniunii Europene, economia a avansat in primul trimestru cu 0,5% fata de trimestrul precedent, un ritm similar fiind consemnat si in zona euro. In trimestrul patru, cresterile au fost de 0,6%, respectiv de 0,5%.
Cresteri mari ale PIB au mai consemnat Finlanda (1,6%), Letonia (1,5%) si Lituania (1,4%). Economia Ungariei a crescut cu 1,3%.
In termeni anuali, economia UE a crescut in primele trei luni cu 2%, iar cea a zonei euro cu 1,7%, dupa avansuri de 1,9%, respectiv de 1,8% in trimestrul al patrulea.
In afara Romaniei, cresteri anuale mari au inregistrat Polonia (4,1%), Letonia (3,9%) si Ungaria (3,7%).
Pe acelasi subiect: