Marks&Spencer, incasari record. Bikinii brazilieni au impulsionat vanzarile cunoscutului retailer britanic

In urma unei reuniuni de bord a cunoscutului retailer Zara, Pablo Isla a fost numit in functia de presedinte al Inditex.    Fost vice-presedinte al companiei, Isla a intrat in grupul de fashion in 2005, dar incepand cu acest an se va ocupa de managerierea afacerii fondate de Ortega.

"Este o zi foarte emotionanta pentru noi. Vreau sa imi exprim toata admiratia pentru domnul Amancio Ortega, ca presedinte al companiei, dar si ca o persoana deosebita, etica", a declarat Pablo Isla pentru AFP.

Amancio Ortega a deis ca a venit momentul sa se retraga de la carma companiei. Inclus de revista americana Forbes in topul celor mai bogati oameni din lume, pe pozitia a saptea, Ortega detine o avere impresionanta, estimata la 31 miliarde de dolari.

Ortega (75 ani) si-a anuntat plecarea in Ianuarie printr-o scrisoare in care explica faptul ca retragerea de la conducerea retailerului de fashion nu il impiedica sa ramana membru al societatii pe care a creat-o.

A renuntat la studii din pasiune pentru...camasi

Fiul unui lucrator feroviar, Ortega a abandonat scoala pe cand avea doar 13 ani, pentru a lucra ca vanzator intr-un magazin de camasi din nord-vestul orasului La Coruna (Spania). Peste patru ani, si-a pornit propria afacere. La inceput se aproviziona cu marfa de la angrosisti, pentru ca in 1975 sa deschida primul magazin de haine Zara, situat in orasul spaniol La Coruna. Businessul sau a cunoscut apoi un succes nebun, dezvoltandu-se in tari precum Portugalia (1988), Statele Unite (1989) sau Franta (1990).

In 1979, Ortega detinea sase magazine in nord-vestul regiunii spaniole Galicia. Astazi retailerul Inditex cuprinde 5.000 de magazine si are aproape 100.000 de angajati in intreaga lume.

Cu toate astea, parintele companiei de moda a hotarat sa se retraga din viata publica. Fondatorul grupului spaniol nu a fost prezent la intalnirea comitetului de conducere al Inditex, ce a avut loc marti. Potrivit presei din Peninsula, Ortega nu putea gasi un moment mai bun decat acesta pentru a se retrage definitiv din afaceri.

Profitul Inditex pentru primele patru luni ale anului a fost de 332 milioane de euro, in crestere cu 10,3% fata de aceeasi perioada din 2010, potrivit datelor facute publice de retailer in Iunie. Cifrele optimise s-au datorat unor strategii de extindere a numarului de magazine la nivel international.

Cel mai mare retailer la nivel mondial din punct de vedere al vanzarilor si-a depasit competitorii suedezi de la H&M in ceea ce priveste cota de piata.

Inditex cuprinde brandurile Zara, Bershka si Massimo Dutti.

Citeste si:

Unde gasesti haine Zara si H&M la super-preturi, mult mai mici decat in magazine si cum este posibil?

Miliardarii luxului: cei mai bogati oameni de afaceri din lumea modei