Piata romaneasca de paine neagra e plina de paine facuta din faina colorata. Iata metodele pe care le folosesc unii producatori pentru a "colora" painea. In primul caz, adauga praf de cacao in faina alba. In al doilea caz, innegresc faina cu malt. In fine, sunt producatori care folosesc si caramel, ceea ce explica uneori gustul dulceag al painii.

Procedeul este perfect legal in Romania, atata timp cat ingredientele sunt mentionate pe eticheta si nu pun in pericol sanatatea consumatorului. Produsul nu ar trebui sa fie vandut insa cu denumirea de "paine neagra".

Practica este intalnita pretutindeni in tara si se explica printr-o cerere tot mai mare de paine integrala. Oamenii sunt inselati pentru ca painea neagra e mai scumpa, iar cei care vor sa manince dietetic se aleg doar cu cheltuiala, nicidecum cu o paine mai sanatoasa.

Asa se explica si diferentele de pret din magazine. O paine cu coloranti se vinde cu 30% mai ieftin decat una din faina integrala, dar cu 30 la suta mai scumpa decat painea alba.

Exista si indicii care ii pot da de gol pe cei care incearca sa insele consumatorii. Falsa paine neagra e mai pufoasa, mai usoara, rezista chiar si o saptamana pe masa din bucatarie si are coaja subtire.

Patronatele spun ca 25% din painea neagra de pe piata este falsificata. Neoficial insa, surse din industrie sustin ca procentul de 3 ori mai mare.