Anterior, Mediafax a prezentat un document al Ministerului Finantelor, avand sigla "Ministerul Finantelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnatura, stampila si numar de inregistrare din saptamana trecuta, arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate

"Se poate sa fie o nota interna, nu stiu cine a calculat acest impact bugetar. TVA scade la paine de la 1 iulie", a spus Chitoiu, la un post de televiziune.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe de alta parte, este mai rezervat si sustine ca decizia politica de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie, chiar daca de multi ani functionari si economisti din ministerul Finantelor spun ca masura ar aduce prejudicii bugetului de stat.

"Este parerea unor functionari, a unor economisti din ministerul de Finante pe care o cunoastem si nu ne mira. De foarte multi ani cei din ministerul de Finante ne spun ca este o masura care ar aduce prejudicii bugetului de stat, insa deciza politica de reducerea TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Constantin, potrivit Mediafax.

Identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, releva un document redactat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine - un angajament politic al Guvernului USL - de la 24% la 9%, si impactul bugetar aferent, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Ministerul Finantelor arata astfel ca, desi "pentru anii urmatori" anului 2013 cel putin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuarii semnificative a evaziunii fiscale, cresterii bazei de impozitare si, implicit, compensarii acestui impact negativ direct printr-o crestere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt insa, pentru a putea mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, este necesara identificarea altor surse de venit.

"In aceste conditii, consideram ca masura de reducere a cotei de TVA aplicabila livrarilor de paine la aceasta data nu poate fi implementata decat in situatia identificarii unei alte surse de venit care sa compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Avand in vedere impactul semnificativ negativ rezultat in urma analizei, coroborat cu constrangerile bugetare si acordurile cu institutiile financiare internationale, in prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensarii sumelor neincasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arata in documentul citat de Mediafax.

In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.