Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Palatul Cotroceni, ca "ordonanta privind acciza la carburanti este o crima impotriva economiei" si a spus ca va trimite o scrisoare Parlamentului cu motivele pentru care ordonanta trebuie respinsa.

"Am pregatit o scrisoare pentru Parlament in care voi explica motivele pentru care ordonanta privind acciza trebuie respinsa. Este o crima impotriva economiei", a spus seful statului.

"S-a introdus incepand de astazi taxa suplimentara pe combustibil. Este o povara enorma. Din pacate, nici incasarile nu sunt conform asteptarilor. In februarie este un minus de 1 miliard, iar in martie un minus de 950 de milioane. Ne pregatim pentru un esec major in privinta executiei bugetare", a adaugat Traian Basescu.

Politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita si trebuie imediat ajustata, a declarat Basescu.  El a spus ca exista din nou o sansa pentru respingerea OUG privind acciza suplimentara la carburant, pentru ca aceasta nu a fost adoptata in plenul Camerei, ci a fost trimisa la Comisia de buget-finante.

"Afirm cu responsabiliatea unui presedinte, politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita, ea trebuie imediat ajustata", a spus Basescu.

Camera Deputatilor a aprobat, marti, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea in vigoare a majorarii accizei la benzina si motorina de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru. 

Ordonanta de urgenta 111/2013 prevede amanarea intrarii in vigoare a majorarii accizei la motorina si benzina de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014.

Carburantii sunt de la 1 aprilie regii scumpirilor. Pentru prima data in istorie, costa peste 7 lei litrul, dupa ce Guvernul a introdus acciza suplimentara.

Restituirea unei sume din acciza la carburant va genera un minus la buget de 353 mil. lei. FMI: Orice exceptare de la cresterea accizei trebuie compensata prin alte masuri.