"Rusia este preocupata de afirmatiile premierului Victor Ponta, privind viitorul Republicii Moldova, facute la o intalnire cu activisti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia", anunta Ministerul rus de Externe. 

"Dupa cum reiese din apelurile clare facute de candidatul in scrutinul prezidential din Romania in sensul realizarii «celei de-a doua mari uniri» pana in 2018, unele cercuri politice de la Bucuresti continua sa elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia considera iresponsabile si inacceptabile declaratii de acest fel facute din afara, in contextul campaniei electorale din Republica Moldova", precizeaza diplomatia de la Moscova. 

"Asteptam ca autoritatile de la Chisinau sa analizeze in mod adecvat aceste declaratii. Speram, de asemenea, ca va exista o reactie corespunzatoare din partea Bruxellesului si a capitalelor statelor europene", incheie Ministerul rus de Externe. 

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 12 septembrie, in discursul rostit in cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, ca angajamentul sau si apelul adresat romanilor este acela de a face impreuna, pentru a doua oara, marea unire a Romaniei.

"Vreau sa ne asumam cu totii un angajament: in 1918, aici, la Alba Iulia, dupa ce sute de mii romani si-au dat viata in primul Razboi Mondial, am obtinut cel mai important obiectiv national: Marea Unire. Vreau si va rog sa fiti alaturi de mine pentru ca, la o suta de ani, sa fim acea tara mandra, puternica, respectata, pe care stramosii nostri aflati aici in urma cu 96 de ani si-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu catre toti romanii, sa facem impreuna a doua oara Marea Unire a Romaniei", a afirmat Victor Ponta.