"Depunerea dosarului de candidatura inseamna un obiectiv atins, in stadiul actual al procedurilor care vizeaza relocarea sediului Agentiei Europene a Medicamentului. Am incredere in sansele Romaniei de a se califica pentru aceasta selectie, pentru ca dispunem de o expertiza substantiala in sectorul medical. Informatiile din dosarul de candidatura sustin cu elemente concrete argumentele noastre ca Romania este pregatita sa-si asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Locatia propusa de Romania se afla in zona de nord a Bucurestiului, chiar in spatele statiei de metrou Pipera. Agentia Europeana pentru Medicamente ar urma sa fie gazduita de o cladire noua, care va avea o suprafata de aproximativ 27.000 de metri patrati, cu un centru de conferinte ce poate gazdui 720 de participanti si o excelenta infrastructura IT&C.

Pentru a pomova Bucurestiul si Romania ca fiind locul potrivit pentru relocarea institutiei europene, autoritatile au realizat site-ul www.emabucharest.ro si au creat si un videoclip in care prezinta sediul pe care Romania il pune la dispozitia agentiei si facilitatile pentru angajati.

Prin intermediul site-ului si al clipului, se promoveaza Bucurestiul si Romania si ca destinatii turistice, pentru expatii care vor veni sa lucreze pentru EMA si pentru familiile lor.

Bucurestiul concureaza cu alte 18 orase europene, intre care Amsterdam, Atena, Barcelona, Bratislava, Copenhaga, Helsinki, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Valletta si Zagreb.

Agentia Europeana a Medicamentului, una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Agentia Europeana a Medicamentului, care are 900 de angajati si supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in UE, o piata cu peste 500 de milioane de consumatori, aduce beneficii economice importante pentru orasul-gazda. Astfel, angajatii sunt platiti de UE, iar orasul unde se afla sediul incaseaza venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. In plus, organizatorii de conferinte, dar si hotelurile pot avea de castigat.

Ce sanse are Romania sa gazduiasca EMA

Comisia Europeana a adoptat, in iunie, un document de 23 de pagini, care fixeaza cerintele pentru gazduirea celor doua agentii care parasesc Marea Britanie, dupa Brexit – Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA)

Cele mai mari sanse le au tarile cu infrastructura buna – o cladire adecvata, o agentie nationala a medicamentului care functioneaza bine si un aeroport bun.

Acest criteriu ar putea fi impotriva unor tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru sau Slovacia, care nu au deocamdata nicio agentie UE si care si-au exprimat interesul in EMA sau EBA.

Versiunea finala a documentului stipuleaza si ca mutarea celor doua agentii europene, din cauza Brexit, reprezinta o circumstanta extraordinara si constituie „un precedent pentru amplasarea agentiilor in viitor”.

Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.

23 de mari orase europene candideaza sa gazduiasca cele doua agentii europene, dupa Brexit

In total 23 de orase si-au depus candidatura pentru ca sa gazduiasca doua dintre agentiile europene care vor parasi Londra in urma Brexitului si care reprezinta numai ele doua aproximativ o mie de locuri de munca, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Pentru cea mai importanta dintre cele doua agentii, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), care are aproape 900 de angajati, candideaza 19 mari orase, iar pentru Autoritatea Bancara Europeana (EBA) opt.

Patru state membre au ales sa prezinte un singur oras care sa gazduiasca ambele agentii, si anume Belgia, Irlanda, Austria si Polonia. Ele si-au propus capitalele ca gazde.

Viitoarele sedii ale celor doua agentii vor fi decise printr-un vot, pe 20 noiembrie. Comisia Europeana (UE) va fi insarcinata cu evaluarea candidatilor, pana la 30 deptembrie, insa fara sa propuna un clasament.

Au fost definite mai multe criterii - in afara de capacitatea de a fi operationale la momentul plecarii britanice, cel mai tarziu la sfarsitul lui martie 2019 - si anume accesibilitatea, prezenta scolilor, acces pe piata muncii si la ingrijiri.

Un anumit echilibru geografic in repartizare, fata de celelalte agentii UE, este necesar sa fie totodata respectat.

Batalia va fi extrem de dura in privinta Agentiei Medicamentului, insarcinata cu evaluarea stiintifica, supervizarea si controalele in domeniul securitatii a medicamentelor de uz uman si veterinar comercializate pe teritoriul UE.

Miza este importanta si consta in venirea a sute de angajati, a familiilor lor si a veniturilor economice care decurg din acest lucru.