Sansele Romaniei de a gazdui una dintre agentiile europene care parasesc Londra dupa Brexit sunt minime. Ce conditii impune Bruxelles-ul
Canary Wharf, Londra
UE a decis sa amane pentru noiembrie decizia privind mutarea a doua agentii importante – Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) – de la Londra, dupa Brexit, pentru a le oferi suficient timp liderilor sa discute subiectul, arata un document obtinut de Politico, scrie News.ro.
Criteriile adoptate la summitul de la Bruxelles pentru gazduirea institutiilor ar putea sa nu fie favorabile Romaniei, precizeaza publicatia.
Decizia finala privind agentiile va fi luata prin vot, „in marja Consiliului de Afaceri General din noiembrie”, in baza unei versiuni a criteriilor de mutare care a fost pusa in circulatie printre oficiali la summitul UE de joi si care a fost aprobata, ulterior, de liderii UE.
Versiunea precedenta nu le dadea liderilor UE sansa sa se implice in dezbatere – un semn care arata cat de incarcata politic a devenit discutia.
Candidati din intreg blocul comunitar sunt in cursa pentru a gazdui EMA si EBA, iar tarile est-europene, inclusiv Romania, insista ca este randul lor sa gazduiasca o agentie.
Franta si Germania vor sa atraga, la randul lor, cele doua agentii si s-ar parea, potrivit unor surse apropiate discutiilor, ca au cele mai mari sanse.
Criteriile aprobate la discutiile de joi stabilesc ca EMA si EBA nu vor fi gazduite de acelasi stat.
Iohannis: Nu am avut impresia ca Guvernul Grindeanu s-a miscat foarte rapid cu Agentia Medicamentului
Intrebat ce sanse mai are acum Romania sa mai gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, in contextul demiterii Guvernului si tratativelor purtate la nivelul UE, Iohannis a spus ca avem "aceleasi sanse pe care le-am avut si inainte".
"Nu am avut impresia ca la Guvern s-au miscat foarte rapid, insa discutia din Consiliu a fost foarte tehnica, nu s-a discutat propriu zis despre unde va merge o agentie sau alta", a spus Iohannis.
Presedintele a subliniat ca discutia a fost centrata pe criteriile pe care statele membre trebuie sa le respecte, ele fiind legate de logistica, tehnica, transport si integrarea fortei de munca.
"Ceva nesenzational. Consiliul a andosat aceasta chestiune si nu s-a discutat mai mult", a precizat el.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca statele care gazduiesc agentii UE
In documentul de 23 de pagini, care fixeaza cerintele pentru gazduirea agentiilor UE, datat din 22 iunie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au modificat procesul decizional, astfel incat tarile cu infrastructura buna – o cladire adecvata, o agentie nationala a medicamentului care functioneaza bine si un aeroport bun – o sansa mai buna.
Acest criteriu ar putea fi impotriva unor tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru sau Slovacia, care nu au deocamdata nicio agentie UE si care si-au exprimat interesul in EMA sau EBA.
Versiunea finala a documentului stipuleaza si ca mutarea celor doua agentii europene, din cauza Brexit, reprezinta o circumstanta extraordinara si constituie „un precedent pentru amplasarea agentiilor in viitor”.
EMA, instalata din 1995 in cartierul de afaceri Canary Wharf, la Londra, este insarcinata cu promovarea sanatatii publice prin evaluarea si supervizarea medicamentelor de uz uman si veterinar. Agentia are aproape 900 de angajati si a generat, de exemplu, 30.000 de cazari la hotel ale numerosilor sai vizitatori in 2015, potrivit unui document al Consiliului UE.
EBA, si ea instalata la Londra, creata in 2011, este cunoscuta din cauza testelor de rezistenta pe care le efectueaza asupra bancilor europene. Ea are aproximativ 190 de angajati, iar vizitatorii sai genereaza rezervari de aproape 9.000 de nopti a hotel pe an.
Pe acelasi subiect: