Liviu Dragnea, la "Dupa 20 de ani": "Optam intre 8 sau 9 regiuni. Banii vor fi impartiti pe principiul solidaritatii"
UPDATE: Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.
Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.
"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete...asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori".
El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni. "In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat Liviu Dragnea.
In al doilea rand, acesta a sustinut ca regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare.
De asemenea, vicepremierul a afirmat ca este "foarte important" ca intr-o regiune sa nu existe judete de acelasi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, care este "o solutie foarte proasta". "Ar insemna ca sunt judete numai agricole si aceasta regiune va avea sanse foarte mici pentru dezvoltare", a mai sustinut Dragnea.
Banii regiunilor, impartiti pe principiul solidaritatii si proiecte similare cu fondurile UE
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca banii gestionati la nivelul regiunilor vor fi impartiti judetelor pentru dezvoltare pe doua principii, unul al "solidaritatii", iar altul pe proiecte intr-un mecanism similar accesarii fondurilor UE.
Dragnea a sustinut ca fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite in continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judetelor fonduri pentru dezvoltare prin doua modalitati.
Dragnea a mai precizat ca presedintilor de consilii judetene vor ramane cu aceleasi competente in urma regionalizarii, iar forurile pe care le conduc cu aceleasi fonduri de la buget la care se vor adaugat bani suplimentari. Totodata, el a afirmat ca va fi infiintata institutia prefectului regional, care va fi in subordinea Guvernului, iar in cazul judetelor vor ramane subprefecti.
In ceea ce priveste Consiliul Regional, vicepremierul a declarat ca rolul principal al acestuia va fi acela de a coordona activitatile consiliilor judetene in domeniul dezvoltarii regionale. In cazul resedintelor- capitala a regiunilor, Dragnea a sustinut ca acestea vor fi decise in ultima instanta deoarece va fi "cel mai tensionat lucru si va genera cea mai multa patima".
Pe acelasi subiect: