Vineri se adoptă componența Guvernului. Dragnea, întrebat dacă persoanele cercetate penal pot face parte din Cabinet: ”Da!”
Al treilea cabinet PSD-ALDE de la alegeri şi până în prezent se naşte greu. Deocamdată, Viorica Dăncilă refuză să vorbească public despre viziunea sa guvernamentală.
În schimb, liderii celor două formaţiuni de la putere amână, pentru moment, desemnarea noilor miniştri. Se negociază dur fiecare funcţie, inclusiv cele de secretari de stat. Foşti miniştri din alte guverne se pregătesc să revină în prim-plan, în timp ce partizanii fostului premier Mihai Tudose dispar de la Palatul Victoria. Între timp, Călin Popescu Tăriceanu îi invită pe cei de la UDMR la guvernare.
De câteva zile, liderii PSD negociază cu Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Parlament, componența viitorului Cabinet Dăncilă. Pentru că au apărut unele nemulţumiri, mai ales la nivelul nominalizării secretarilor de stat, decizia cu privire la numele viitorilor miniştri a fost amantă, atât la PSD, cât şi la ALDE.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: “Ne-am grăbi dacă astăzi am discuta şi am stabili în CEx miniştrii şi am stabilit că nu discutăm despre ministere şi miniştri. Am început discuţiile despre programul de guvernare. În principiu, nu vor fi modificări mari sau multe. E vorba de a fi actualizat, că 2017 a trecut.”
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: “Nu vor fi modificări majore în programul de guvernare. Structura rămâne aceeaşi, decizia o luăm vineri despre nume.”
Până să anunţe componența nominală a Cabinetului, dar şi programul de guvernare, coaliţia vrea să se asigure că nu vor avea surprize neplăcute la votul de investitură. Aşa că liderul ALDE vrea mai aliaţi.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: “Consider că ar fi oportună cooptarea UDMR-ului la Guvernare, pentru că etnicii maghiari sunt şi ei români. Dacă am receptat corest semnalele, înţeleg că nu se doreşte acest lucru.”
Fără prea multă şansă să se opună instalării Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria, opoziţia ironizează postura în care se afla premierul desemnat.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: “Sunt convins că nu o întreabă nimeni pe Viorica Vasilică pe cine acceptă ca ministru în guvernul pe care urmează să îl conducă.”
PSD modifică programul de guvernare
Înainte să înceapă ședința, Liviu Dragnea a anunțat că PSD intenționează să facă mici modificări la programul de guvernare.
”Deci programul de guvernare. Vorbim la stadiul de astăzi, pentru că astăzi am avut o primă discuție, ăsta va fi subiectul principal. Cu colegii de la ALDE o să ne vedem și mâine, o să ne vedem și poimâine și joi.. Dar am stabilit în principiu că nu vor fi modificări mari sau multe. E vorba în principal de a fi actualizat, ținând cont că 2017 a trecut și nu mai putem rămâne în program cu niște termene de exemplu din 2017”, a spus Liviu Dragnea înaintea ședinței.
În privinţa programului de guvernare, Liviu Dragnea a spus că nu vor fi modificări mari sau multe, în principal fiind vorba despre ”o actualizare”.
”Am avut nişte discuţii ieri, unele telefonice, alţi colegi au venit la Bucureşti şi părerea cvasiunanimă, cu care şi eu am fost de acord, a fost că ne-am grăbi dacă azi am discuta miniştri şi am stabilit de ieri că nu discutăm ministere şi miniştri. Am început de ieri discuţii despre programul de guvernare”, a declarat Dragnea la sosirea la sediul central al PSD, potrivit News.ro.
Întrebat dacă în programul de guvernare va fi introdus impozitul pe gospodărie, Dragnea a răspuns: ”N-am ajuns acolo. De principiu, nu îl exclud, dar să avem forma finală”.
Noul Guvern Dăncilă
Din viitorul Guvern nu vor mai face parte unii dintre miniştrii Cabinetului Tudose, printre care Marcel Ciolacu şi Marius Nica, care şi-a anunţat deja demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene.
Reprezentanţii ALDE au susţinut că îşi vor păstra portofoliile deţinute la Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul.
Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, astfel încât în data de 29 ianuarie va avea loc votul de învestitură pentru noul guvern, după cum a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Rovana Plumb va reveni, cel mai probabil, la masa Guvernului, susţin surse politice pentru Știrile ProTV, chiar la ministerul Fondurilor Europene, de unde şi-a dat demisia Marius Nica. Ba mai mult, potivit aceloraşi surse, sunt şanse mari ca Rovana Plumb să devină şi vicepremier.
Se anunţă schimbări şi la învăţământ şi sănătate, ministere considerate “problemă” în Cabinetul Tudose.
Paul Stănescu de la Olt, apropiat al liderul PSD, şi-ar putea păstra conducerea Ministerului Dezvoltării, la fel şi Carmen Dan, de la Interne, care a avut un rol determinant în retragerea sprijinului politic pentru Tudose.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, va face şi ea parte din componenţa noului executiv. Iar actualul premier interimar, Mihai Fifor, va fi tot la Apărare. Aceleaşi surse susţin că ministrul Justiției, Tudorel Toader, care vrea s-o schimbe pe şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, rămâne şi el în echipă.
Nici la Agricultura nu se schimbă nimic. Petre Daea îşi va păstra cel mai probabil funcţia, la fel şi proaspătul numit la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș.
Teodor Meleșcanu rămâne la Externe, Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi ministrul Mediului, Viorel Ilie la Relaţia cu Parlamentul şi Toma Petcu, la energie.
Miniştrii care au fost de partea lui Tudose vor pleca, însă. Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat în acelaşi timp cu Tudose. Următorul care părăseşte Palatul Victoria este Felix Stroe, de la Transporturi, susţin surse politice.
Deja la Ministerul Fondurilor Europene, fotoliul de şef a fost eliberat după ce Marius Nica şi-a dat demisia. Plecările vor continua cel mai probabil cu Mircea Titus Dobre de la Turism şi cu Gabriel Petrea, ministrul pentru dialog social, dar şi cu Lucian Romașcanu, de la Cultură.
Pe acelasi subiect: