Ponta: Nu se impun taxe noi pentru reducerea CAS. Comisia Europeana ne-a cerut sa ne incadram in deficit
Victor Ponta. Sursa foto: Mediafax
UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu se impun taxe noi ca masuri compensatorii la reducerea CAS, el aratand ca reprezentantii CE au cerut Guvernului sa se incadreze in prevederile Tratatului Fiscal in ceea ce priveste limitele de deficit.
Intrebat daca se impun noi taxe ca masuri compensatorii pentru adoptarea reducerii CAS, Ponta a raspuns: „Nu. Nu se impun. Ideea este ca in final trebuie sa ramanem in aceeasi limita de deficit”.
„Haideti sa fim seriosi si sa discutam la final. Evident, cei de la FMI si CE in special - mai putin cei de la FMI - ne-au cerut sa ne incadram in Tratatul fiscal care priveste limitele de deficit. Cum o facem, astea sunt lucruri pe care le discutam in aceasta perioada”, a adaugat Ponta, citat de Mediafax.
El a aratat ca a sesizat existenta unor diferente de opinie legate de adoparea acestei masuri.
„Ideea e urmatoarea: intai si intai am vazut ca a existat un sprijin extraordinar si le multumesc si celor din Parlament si din mass-media care ne-au sprijinit sa discutam cu FMI reducerea CAS. Acum, daca vrem sa le reducem, am vazut deodata ca in special o anumita parte a sarit pe noi, aoleu, nu reduceti CAS, ca nu stiu ce o sa se intample. Intram iarasi in povestea strict politica cu basca, fara basca. S-a facut si motiune de cenzura contra noastra ca nu reducem CAS. Acum, daca le reducem, probabil se va face motiune ca de ce le-am redus”, a mai spus Ponta.
PSD: FMI este de acord cu reducerea CAS, dar cere solutii alternative de realizare a veniturilor la buget. PDL: “Asta inseamna taieri noi de cheltuieli sau taxe noi”
Institutiile financiare internationale nu au o problema cu masura reducerii CAS, si-au insusit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finante fiind legat de masurile care sa asigure sustenabilitatea adoptarii reducerii CAS, a declarat vicepresedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor, citat de Mediafax.
"Reprezentantii FMI si CE au spus ca si-au insusit deja faptul ca aceasta masura este necesara in Romania, singura problema ce urmeaza a fi clarificata e legata de sustenabilitatea implementarii sale. In cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul in care urmeaza sa fie realizate veniturile bugetare si daca exista garantia ca prin reducerea incasarilor la bugetul de asigurari sociale prin aceasta masura de reducere a fiscalitatii nu se creeaza un gol de nesuportat", a precizat vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera, Viorel Stefan, dupa intrevederea dintre delegatia FMI si parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante reunite.
El a precizat ca din punctul de vedere al necesitatii implementarii reducerii CAS si al efectului asupra mediului de afaceri exista consens cu institutiile internationale si ca subiectul privind modul in care va fi sustinuta in executia bugetara aceasta masura este un subiect deschis asupra caruia se va afla pozitia FMI la finalul misiunii sale in Romania.
Viorel Stefan a precizat ca prezentarea facuta de catre reprezentantii FMI a fost una pozitiva, care apreciaza corespunzator progresele pe care le-a facut Romania in materie de crestere economica, de atractivitate pentru pietele financiare, crestere a investitiilor straine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobanzi scazute.
Andreea Paul (PDL): FMI a cerut masuri compensatorii la reducerea CAS. Guvernul nu a pregatit nimic
Pe de alta parte, deputatul PDL Andreea Paul a declarat ca delegatia FMI, BM si CE a solicitat sa i se prezinte masurile compensatorii, respectiv taierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odata cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregatit nicio astfel de masura.
"In discutia cu FMI s-a spus cu subiect si predicat ca tinta pe care delegatia o urmareste este un deficit bugetar de 2,2% in acest an. Incasarile foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclama ori masuri compensatorii prin taxe noi, ori taieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregatit pentru a sustine cu masuri compensatorii sau cu taieri de cheltuieli promiunile pe care le-au facut in zona diminuarii CAS cu cinci puncte procentuale", a spus Andreea Paul, citata de Mediafax.
Potrivit Andreei Paul, reprezentantii FMI, BM si CE nu au garantat implementarea masurilor promise de Guvern, inclusiv reducerea CAS, pentru ca cer explicit masuri compensatorii, care inseamna taieri noi de cheltuieli sau taxe noi.
"Guvernul nu s-a pregatit cu astfel de decizii, cel putin pana in prezent. Delegatia FMI, BM si CE a cerut cu subiect si predicat masuri compensatorii. PSD nu a inaintat solutii compensatorii. Guvernul e nepregatit pentru a-si onora promisiunile facute public", a spus Andreea Paul.
Ea a sustinut ca spatiul fiscal pe care "troica" l-a asigurat Guvernului Ponta pentru absorbtia banilor europeni nu a fost folosit si ca sumele intrate de la UE in primele patru luni in bugetul public au scazut cu 18%. Totodata, Andreea Paul a precizat ca in cadrul discutiilor nu s-a anuntat nicio alta masura legata de mentinerea TVA, avand in vedere ca TVA la paine a fost redusa temporar la 9%.
O misiune a Fondului Monetar International este prezenta, incepand de luni, la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Mai multe despre:
#reducere CAS#FMI
Pe acelasi subiect: