"Părerea mea o cunoaşteţi. În ultimii 30 de ani, motivul principal pentru care România nu s-a dezvoltat mai mult, nu s-a dezvoltat mai bine este existenţa PSD, a fost existenţa PSD la butoane, cum se spune. Dar ultimii trei ani au depăşit orice imaginaţie. Guverne care realmente au început cu proceduri pe care nu şi le-a imaginat absolut nimeni, atacuri sistematice asupra Justiţiei române, atacuri sistematice împotriva luptei anticorupţie, atacuri sistematice împotriva investitorilor, o absurditate de neimaginat, atacuri sistematice asupra mediului de afaceri privat din România. Foarte bine că s-a terminat acea perioadă de guvernări toxice pesediste", a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.

El a subliniat că noul guvern are enorm de mult de lucru.

"Deja am aflat de la unii dintre miniştri că situaţia pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă. Din păcate, deja cred că s-a încetăţenit noţiunea de moştenire dezastruoasă pe care au găsit-o miniştrii când au preluat situaţiile din ministerele lor. Deja ştim că pesediştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice şi, practic, acum suntem în situaţia să vedem cum putem să acoperim plăţile care sunt scadente. Va fi foarte complicat, înţeleg de la noul ministru al Finanţelor, să se închidă bugetul pe anul în curs. De asemenea, va fi foarte complicat de construit bugetul pentru anul viitor. Am avertizat de mai multă vreme că pesediştii cheltuie banii românilor şi nu rămâne nimic în urmă. Din păcate, se pare că am avut dreptate", a susţinut Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat însă că noul executiv va veni cu soluţii.

"Asta este vestea foarte, foarte bună pentru români - acest guvern nu se teme de guvernare, acest guvern va rezolva problemele care sunt pendinte", a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că în şedinţa de guvern de miercuri se va tranşa "o problemă foarte importantă, care trenează din cauza incompetenţei fostului guvern, şi anume chestiunea comisarului european trimis de România în Comisia Europeană".

Primele decizii ale premierului Orban

Antonel Tănase este noul secretar general al Guvernului, iar Ionel Dancă a fost numit şef al Cancelariei prim-ministrului.

 Anunţul a fost făcut miercuri de premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

“Am luat decizia de a desemna în funcţia de secretar general al Guvernului pe domnul Antonel Tănase. De asemenea, de a-l numi în funcţia de şef al Cancelariei pe domnul Ionel Dancă. Funcţionarea Guvernului depinde în mare măsură de buna intrare în activitate a acestor doi conducători de la nivelul Secretariatului General al Guvernului”, a afirmat Orban.

El a dat asigurări că noul Cabinet va face toate demersurile de întărire a rolului României atât nivelul UE, cât şi pe plan internaţional, precum şi pentru “respectarea cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean român”.

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban s-a reuneşte, astăzi, la ora 12.00, în prima şedinţă, alături de președintele Klaus Iohannis.

 

Orban a declarat, luni, că ordonanţa de urgenţă privind restructurarea Guvernului trebuie adoptată într-un termen cât mai scurt.
Totodată, el le-a cerut miniştrilor Economiei şi Muncii să pregătească un act normativ ca să deblocheze situaţia minerilor de la Paroşeni şi Uricani.

Luni seara, după depunerea jurământului de învestire în funcţie, noul Guvern a avut o reuniune informală la Palatul Victoria, în cadrul căreia premierul le-a mai cerut miniştrilor să facă un inventar cu problemele stringente.

"Să vedem foarte clar actele normative care trebuie adoptate în prima şedinţă de Guvern. Domnul ministru al Economiei şi domnul ministru al Muncii să nu uităm de minerii blocaţi în subteran, trebuie prelungită ordonanţa sau, mă rog, adoptată o ordonanţă care să aibă prevederi foarte clare, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea şi viaţa. De asemenea, sunt multe acte normative care trebuie pregătite şi adoptate", a declarat Orban.

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani sunt blocați în subteran de nouă zile, cei aproape o sută de protestatari solicitând elaborarea unui act normativ care să le garanteze venituri de completare sau angajarea la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), pentru cei care vor fi disponibilizaţi la sfârşitul acestui an.