"Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. Sunt doi elefanti - ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni privind gratierea si modificarea codurilor", a afirmat Iohannis.

El a precizat ca premierul s-a angajat ca aceste doua acte normative sa nu fie bagate "peste noapte" in nicio sedinta de Guvern.

Presedintele are dreptul constitutional sa participe la sedintele de Guvern si sa le si prezideze. Decizia presedintelui are legatura cu informatiile aparute marti, conform carora Guvernul pregateste o ordonanta pentru modificarea unor articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala, un fel de amnistie mascata prin dezincriminarea unor anumite infractiuni.

Potrivit articolului 87 din Constitutia Romaniei, Presedintele poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice dar si in alte situatii, la cererea premierului. In aceste situatii, Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Iohannis a mai fost o singura data la palatul Victoria, in noiembrie 2015, la sedinta de instalare a guvernului Ciolos.

Grindeanu: Discutam despre buget si despre declararea zilei de 23 ianuarie libera

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, pe de alta parte, ca in sedinta de Guvern de miercuri se vor dezbate actele normative inscrise pe ordinea de zi, printre care se afla OUG privind elemente legate de constructia bugetara, precum si o HG prin care sa fie declarata libera ziua de 23 ianuarie.

"Avem o ordine de zi care a fost publicata, e ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastra o aveti in mapa, ca sa inlaturam orice fel de lucruri pe care le-am vazut aparand in spatiul public. Asa cum l-am informat pe domnul presedinte in discutia avuta, noi discutam despre lucruri care se afla pe ordinea de zi. Ceea ce nu inseamna ca, tot conform prevederilor constitutionale si atributiunilor pe care Guvernul le are, in perioada imediat urmatoare toate lucrurile pe care ni le propunem sa le facem, si noi si Parlamentul, sa le putem adopta in sedintele de Guvern", a declarat Sorin Grindeanu adresandu-se membrilor Executivului.

Premierul a subliniat ca tot ceea ce este trecut pe ordinea de zi a sedintei de Guvern va fi discutat "punct cu punct".

"In general sunt lucruri legate constructia bugetara, a legii bugetului, pentru adoptarea unor OUG si a unor HG-uri. De asemenea, e o HG pentru data de 23 ianuarie ca zi libera, astfel incat sa se faca o legatura si cu 24 (ianuarie - n.r.)", a precizat Grindeanu.

Premierul a punctat, adresandu-se ministrului de Finante, ca dincolo de zilele libere sa fie gata proiectul Legii bugetului de stat la termenul anuntat anterior.

"V-as ruga domnule ministru al Finantelor ca in aceasta perioada, dincolo de ceea ce inseamna zile libere, asa cum ne-am angajat, sa trimitem Legea bugetului de stat catre Parlament", a spus Grindeanu.