Mesajul transmis din partea Comisiei Europene (CE) il felicita pe Ponta, liderul Uniunii Social-Liberale (USL) pentru victorie. La 9 decembrie, USL a obtinut o victorie larga atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, cu 273 de mandate din 412 in Camera inferioara.

Aliatii lui Basescu, din cadrul Aliantei Romania Dreapta (ARD, afiliata Partidului Popular European din care face parte si Barroso) au obtinut un scor net inferior, clasandu-se pe pozitia a doua, cu 56 de mandate in Camera inferioara, pierzand aproape jumatate din mandatele obtinute in 2008.

Constitutia Romaniei ofera presedintelui puterea de a desemna premierul si nu este sigur ca Basescu va opta pentru inamicul sau politic Ponta, noteaza portalul, adaugand ca in vara cei doi au fost implicati intr-o confruntare dura, iar Basescu a anuntat ca nu il va nominaliza ca premier.

Insa viitorul lui Basescu ca sef de stat pare, de asemenea, nesigur, scrie portalul, precizand ca mandatul sau se incheie in noiembrie 2014, dar ca este de asteptat ca USL sa incerce sa repete un efort de destituire a presedintelui si subliniind ca o incercare, in iulie, a esuat in urma unui referendum.

In mesajul sau, Barroso afirma ca abia asteapta sa coopereze cu amandoi. "Poporul roman a ales in mod democratic. Presedintele Barroso abia asteapta sa coopereze cu premierul Ponta si presedintele Basescu, in urmatorii ani, pentru a promova reforme necesare in Romania si in interesul Europei", se arata in mesaj.

Mesajul, atent formulat, indeamna ambele parti la retinere. In contextul in care Ponta apare ca invingator clar in alegeri, se pare ca CE vrea ca Basescu sa respecte rezultatul alegerilor si sa il nominalizeze ca premier. Insa Bruxelles-ul a transmis totodata USL ca asteapta sa coopereze cu Basescu in "anii urmatori".

Relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) au fost tensionate in urma crizei politice din vara. CE urmeaza sa prezinte un raport de montorizare asupra situatiei reformelor judiciare din Romania in saptamanile urmatoare, scrie portalul, precizand ca ultimul raport, publicat la 18 iulie, sugereaza ca in cazul in care ordinea constitutionala nu este respectata, dreptul de vot al Romaniei la nivelul UE in cadrul Consiliului de Ministri poate fi suspendat.

Totodata, EurAktiv citeaza surse din cadrul CE care afirma ca aceasta va trimite o misiune la Bucuresti inainte de sfarsitul anului. Dupa ce misiunea ii prezinta raportul lui Barroso, urmatorul raport este asteptat la inceputul anului, scrie portalul.