Presedintele Camerei Deputatilor: Statul e capabil sa protejeze mediul si sa genereze locuri de munca la Rosia Montana. Protestatarii, din nou in strada
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus, la Rosia Montana, ca din punctul sau de vedere statul roman este "capabil sa fie un stat european, sa protejeze mediul si in acelasi timp sa genereze locuri de munca", sustinand ca daca se blocheaza fiecare investitie, atunci e o "problema", scrie Mediafax.
Valeriu Zgonea a declarat ca mesajul sau atat pentru parlamentari, cat si pentru cei care sunt impotriva proiectului minier este "sa vina la Rosia Montana".
"Cei care sunt impotriva sa vina si aici, sa vina si in Parlament, alaturi de cei care sustin proiectul ca sa-i convinga pe cei care sunt parlamentari ai statului roman, pentru ca fiecare deputat si senator trebuie sa asculte si parerile «pro» si parerile «contra» si daca putem sa generam locuri de munca si sa protejam mediul suntem cu adevarat un stat european. Daca blocam fiecare investitie avem o problema. Dupa ce blocam Rosia Montana, vom bloca si altele. Ganditi-va la Remin Baia Mare, la exploatarile miniere din zona Gorjului, Valcea si alte zone. Trebuie sa fim foarte atenti, este o batalie pentru locuri de munca in toata lumea si eu cred ca statul roman este capabil sa fie un stat european, sa protejeze mediul si in acelasi timp sa genereze locuri de munca. Asta am auzit pana acum la cei care sustin proiectul", a spus, duminica, Valeriu Zgonea, inainte de a intra in galeria Catalina-Monulesti.
El a precizat ca dupa ce va vizita galeria Catalina-Monulesti va merge sa discute cu cei care sunt impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.
Zgonea a mai spus ca "proiectul acesta face parte dintr-o Romanie prospera".
La intrarea in galeria Catalina-Monulesti, Zgonea a fost intampinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu traditionalul "Noroc bun!", acestia raspunzandu-i in cor cu acelasi salut.
Inainte de intra in galerie, Zgonea a vorbit cu mai multi mineri care sustin proiectul si care i-au spus ca au nevoie de locuri de munca si ca mineritul este singura sursa de venit in zona.
Presedintele Camerei Deputatilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Carnic si Taul Brazi, fiind insotit de reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Sindicatului "Viitorul Mineritului"..
De asemenea, Zgonea este insotit de reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ii prezinta beneficiile exploatarii miniere.
Saptamana trecuta, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata duminica trecuta, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.
Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.
Aproximativ 5.000 de oameni protesteaza fata de proiectul Rosia Montana, in mars, in centrul Capitalei
Este inca o zi de proteste pentru cei care se opun proiectului Rosia Montana. Tineri din Capitala, din Brasov sau din Cluj au iesit pe strazi pentru a-si striga nemultumirile.
Aproximativ 5.000 de protestatari fata de exploatarea de la Rosia Montana marsaluiesc pasnic, in zona Parcului Izvorul Rece, in cea de-a 22-a zi de proteste fata de proiectul minier.
Potrivit traseului anuntat, protestatarii urmeaza sa mearga pe Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon si se vor intoarce pe Bulevardul Ferdinand.
Proteste similare au inceput si in alte orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.
In urma cu o saptamana, aproximativ 15.000 de oameni au participat la un mars, desfasurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, blocand in final Piata Universitatii.
Proteste similare au avut loc pe 15 septembrie in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov.
De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena si Barcelona.
Sambata seara, la Bucuresti, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Pe acelasi subiect: