Presedintele a avizat inceperea urmaririi penale a fostilor ministri Videanu si Silaghi, acuzati de subminarea economiei nationale si trafic de influenta
Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, ministrului Justitiei cererile de urmarie penala pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, si Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Anunturile in acest sens au fost facute, duminica, prin comunicate de presa ale Administratiei Prezidentiale.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 8 septembrie, ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) Teza Intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", mentioneaza sursa citata, potrivit Mediafax.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis duminica, 8 septembrie a.c., ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor in perioada mai - decembrie 2012, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) Teza Intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.
Totodata, legat de cererile de urmarire penala pentru Adriean Videanu si Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justitiei, presedintele Traian Basescu a instiintat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se precizeaza in comunicate.
Adriean Videau si Varujan Vosganian, acuzati de subminarea economiei nationale si complot
Varujan Vosganian, care detine in prezent portofoliul economiei, si Adriean Videanu sunt acuzati ca au favorizat companiile detinute de Ioan Niculae in afacerea cu gaze subventionate, provocand o paguba statului de 130 de milioane de euro.
Inca de acum un an si jumatate, omul de afaceri Ioan Niculae era pus oficial sub invinuire, tot pentru subminarea economiei nationale si complot, alaturi de aproape 40 de persoane din conducerea Romgaz si a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie.
Motivul: firmele lui Niculae primeau gaze la preturi mult mai mici decat cel al pietei, in conditiile in care inregistrau datorii uriase. Paguba - sustine acuzarea - se ridica la 130 milioane euro.
La solicitarea DIICOT, procurorul general al Romaniei a cerut, in 2 septembrie, Parlamentului si sefului statului, avizele necesare pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Vosganian si Videanu. Varujan Vosganian conduce si astazi ministerul Economiei, dar este suspectat pentru vechiul mandat.
Ovidiu Silaghi a pierdut portofoliul Transporturilor, din cauza acuzatiilor de trafic de influenta
Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care sustine ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele. Fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.
In actele anchetatorilor Directiei Nationale Anticoruptie, din acest dosar se arata ca Nelu Iordache a dat o declaratie ampla referitoare la relatia sa cu fostul ministru Silaghi.
"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.
Omul de afaceri a mai aratat ca s-ar fi simtit santajat de fostul demnitar atunci cand acesta i-a cerut sa extinda cursele aeriene, in schimbul achitarii, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrarile de la autostrada.
Deputatul PNL Ovidiu Silaghi declara ca este nevinovat deoarece nu a cerut si nu a primit niciodata foloase necuvenite de la omul de afaceri Nelu Iordache si nu a influentat si nu a intervenit in niciun fel in privinta executarii sau ne-executarii platilor din contractul Arad-Nadlac.
Seful DNA a cerut, luni, procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.
Mai multe despre:
#Adriean Videanu#Ovidiu Silaghi#subminarea economiei nationale#trafic de influenta#urmarire penala
Pe acelasi subiect: