DIICOT cere aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Adriean Videanu si Varujan Vosganian, pentru complot si subminarea economiei nationale
Ultimii doi ministri ai economiei sunt la un pas sa fie urmariti penal pentru subminarea economiei nationale si complot. Varujan Vosganian, care detine portofoliul, si Adriean Videanu sunt acuzati ca au favorizat companiile detinute de Ioan Niculae in afacerea cu gaze subventionate, provocand o paguba statului de 130 de milioane de euro. Mai e nevoie insa de avizul Senatului si al presedintelui Traian Basescu, pentru ca cei doi sa fie pusi oficial sub acuzare.
Varujan Vosganiain si Adriean Videanu sunt ultimii doi protagonisti ai scandalului gazelor subventionate ilegal, spun procurorii DIICOT.
Inca de acum un an si jumatate, omul de afaceri Ioan Niculae era pus oficial sub invinuire, tot pentru subminarea economiei nationale si complot, alaturi de aproape 40 de persoane din conducerea Romgaz si a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie.
Motivul: firmele lui Niculae primeau gaze la preturi mult mai mici decat cel al pietei, in conditiile in care inregistrau datorii uriase. Paguba - sustine acuzarea - se ridica la 130 milioane euro.
Nadina Spanu, purtator de cuvant DIICOT: "Practic cei doi ministri ai Economiei au convins in Guvern sa se dea ordine de subventionare pentru companiile lui Niculae, urmarindu-se doar interesele lor si afectand siguranta nationala".
La solicitarea DIICOT, procurorul general al Romaniei a cerut Parlamentului si sefului statului, avizele necesare pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Vosganian si Videanu. Varujan Vosganian conduce si astazi ministerul Economiei, dar este suspectat pentru vechiul mandat.
Soarta celor doi depinde asadar de alesii neamului fara avizul carora neputand fi inceputa urmarirea penala.
Reactia lui Varujan Vosganian
Ministrul a declarat, luni, comentand cererea DIICOT in cazul sau, ca nu este vorba despre un caz de coruptie si ca procurorii nu ar trebui sa se pronunte asupra oportunitatii unor decizii economice. El a spus, la o conferinta de presa la sediul central al PNL, ca daca ar fi fost un caz de coruptie, nu ar fi facut conferinta de in partid, pentru ca tine foarte mult la demnitatea acestei formatiuni. Potrivit lui Vosganian, procurorii s-au pronuntat legat de oportunitatea unor decizii economice si nu ar trebui sa faca acest lucru.
Reactia lui Adriean Videanu
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat ca a luat act de decizia DIICOT de a solicita inceperea urmaririi penale in cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informatiile pe care le are la dispozitia DIICOT pentru clarificarea nevinovatiei sale.
Videanu a explicat ca el nu a semnat niciun ordin cat a fost ministru al Economiei, a semnat doua memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari. El a mai spus ca decizia a fost la nivelul Guvernului, el facand propuneri in acest sens
El a mai precizat ca principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de munca la nivel national si ca a considerat de datoria sa sa prezinte Guvernului continuarea acelei politici de aplicare a discounturilor. Videanu a mai spus ca profitul Romgaz a fost din 2007 pana in 2009 de 3,2 miliarde de lei pe an, iar in 2010 de 3,5 miliarde de lei. El a mai aratat ca la nivelul Guvernului si Ministerului nu s-a discutat de nicio companie care sa beneficieze de acest memorandum, reglementarile erau pentru "toti consumatorii care in sensul legii erau considerati interuptibili".
Democrat-liberalul a adaugat ca sunt vreo 17 societati care au beneficiat de aceste prevederi legale. Intrebat daca a avut vreo intalnire cu Ioan Niculae, Videanu a precizat ca a avut o singura intalnire cu acesta pe cand era ministru al Economiei, pe alta tema privind o potentiala investitie la Zimnicea.