Legea de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost trimisa din 20 martie spre promulgare, dupa adoptarea de catre Senat.

"Articolul 9 lit. g) al Ordonantei aprobate prin legea transmisa spre promulgare stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si aceea de a nu fi «soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei»", semnaleaza presedintele Basescu in scrisoarea transmisa presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, cu privire la reexaminarea actului normativ.

Seful statului argumenteaza ca "avand in vedere faptul ca potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiasi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt numiti de Parlament, consideram ca se impune completarea lit. g) a Articolului 9 in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii A.S.F. de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului".

De asemenea, Basescu semnaleaza ca in textul legislativ se cere candidatilor pentru calitatea de membri in conducerea executiva ASF experienta profesionala de minim 7 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, el solicitand o experienta de cel putin 10 ani.

"Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare", se mai evidentiaza in scrisoarea presedintelui.

ASF trebuia sa preia de la 30 aprilie, potrivit legii respective, supravegherea peste piete financiare in valoare de peste 30 miliarde de euro, pe care opereaza cele doua burse de valori, companii listate de peste 15 miliarde de euro, fonduri mutuale si societati de investitii financiare, brokeri, companii de asigurari, fonduri private de pensii si administratorii acestora.

Comisiile responsabile de supravegherea pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private (CSSPP) ar urma sa se desfiinteze.