Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, Victor Ponta a fost deferit justitiei pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''. 

In dosar mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati ''Sova si Asociatii'', Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Ponta: Singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist care vrea sa se afirme

Premierul Victor Ponta afirma ca Romania are o economie care creste iar singura problema a tarii e "obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani", seful Executivului facand referire la dosarul sau de la DNA. 

"In trei ani, Romania va depasi economic mai multe tari europene - spune FMI! Cred cu tarie ca acest lucru este realizabil, prin munca romanilor si printr-o guvernare eficienta (si atunci, in 2018, ne vom gandi ca nu au fost rele timpurile in care economia creste, salariile si pensiile la fel, absorbim fonduri europene si ajutam Moldova, si singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani", a scris Ponta pe Facebook.

Reactiile dupa anuntul DNA

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca situatia este "din ce in ce mai problematica" pentru premier, Guvern si pentru PSD, iar imaginea Romaniei are "foarte mult de suferit". 

"In timpul CSAT, pe media a aparut o stire pe care vreau s-o comentez foarte pe scurt. Ma refer la trimiterea in judecata a prim-ministrului in dosarul in care e acuzat de anumite fapte penale. Situatia, dupa parerea mea, e din ce in ce mai problematica pentru prim-ministru, e din ce in ce mai problematica pentru Guvern si din ce in ce mai problematica pentru PSD, dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si cei care pot veni cu solutii sa vina cu solutii. Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cu siguranta cea pe care am propus-o si in iunie", a spus Iohannis, intr-o declaratie de presa la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Premierul roman Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalare de bani, in cel mai mare caz de pana acum din cadrul amplei campanii de combatere a coruptiei din Romania, scrie Reuters.

Ponta, care a fost inculpat in luna august, a respins constant acuzatiile formulate contra sa si a afirmat ca procurorii "manipuleaza opinia publica" si divulga informatii incomplete. 

''Deja ranit de socul infrangerii in alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut si in perspectiva alegerilor generale de anul viitor, Ponta s-a opus cererilor de a demisiona si, pana acum, are sprijinul partidului sau si aliatilor acestuia de a ramane la putere. Trimiterea in judecata are loc intr-o perioada delicata pentru guvernul sau, care tocmai a reusit sa obtina aprobarea unui controversat program de reducere a taxelor si care ar putea in curand sa inceapa negocierile pentru un nou acord de asistenta cu Fondul Monetar International''.

Procurorii au anuntat ca Ponta va fi judecat in libertate, insa data procesului nu a fost deocamdata stabilita. Desi Victor Ponta are dreptul la imunitate in calitate de parlamentar, acuzatiile impotriva lui se refera la perioada de dinainte de a deveni prim-ministru, ceea ce inseamna ca el nu poate beneficia de respectiva imunitate. 

''Este improbabil ca pietele sa reactioneze la aceasta stire atat timp cat nu exista mari schimbari in politicile publice. Cu un nou Cod Fiscal in vigoare, investitorii se vor concentra pe negocierile Romaniei cu FMI pentru un acord de imprumut de precautie'', a apreciat Dan Bucsa, economist la UniCredit Research din Londra. 

Datorita unei majoritati confortabile in parlament, Victor Ponta a supravietuit unui numar de trei motiuni de cenzura depuse de opozitie, cea mai recenta in luna iunie. Dar, el a demisionat de la sefia Partidului Social-Democrat (PSD). 

''Intr-o tara normala, impactul unei asemenea masuri (trimiterea in judecata) ar fi radical, iar prim-ministrul si-ar parasi imediat functia. Decizia de azi nu este surprinzatoare si este un nou element ce reduce dramatic orice spatiu de manevre politice pentru Ponta. El nu are niciun viitor, dar se va agata de putere'', a apreciat analistul politic Cristian Patrasconiu

Agentia France Presse mentioneaza ca Victor Ponta este primul sef de guvern roman care trebuie sa se apere in instanta in timpul mandatului. Liderul guvernului roman, aflat la putere din mai 2012, a respins pana acum apelurile la demisie lansate de presedintele conservator Klaus Iohannis si de opozitia de centru-dreapta, adauga AFP. 

Xinhua a relatat despre trimiterea in judecata a premierului Ponta, mentionand ca acuzatiile se refera la perioada 2007-2008, atunci cand actualul sef al executivului detinea un cabinet de avocatura. ''La jumatatea lui august, Ponta a anuntat ca se va suspenda din toate functiile de conducere din Partidul Social-Democrat, dar a afirmat explicit ca nu va demisiona din postul de prim-ministru'', adauga Xinhua. 

Atat AFP, cat si Xinhua noteaza ca pana in prezent nu exista nicio reactie oficiala din partea premierului Ponta.

De asemenea, agentia EFE a relatat joi pe larg despre trimiterea in judecata a premierului roman.