Ponta l-a demis pe seful INS pentru erori in calculul PIB-ului. Cum explica acesta diferentele de cifre
Vergil Voineagu a fost demis de catre premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului National de Statistica (INS), atributiile de presedinte urmand sa fie exercitate temporar, pana la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepresedinte al institutiei, care beneficiaza de sprijinul UDMR, informeaza Mediafax.
Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.
Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.
INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul
Potrivit INS, la estimarea PIB in varianta provizorie sunt intr-o mare masura surse indirecte, metode de estimare si extrapolare, in lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentata in luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.
La varianta semidefinitiva, unde rezultatul a fost transmis in luna decembrie, in calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete si mai detaliate fata de varianta provizorie. In varianta semidefinitiva, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.
Diferentele dintre varianta semidefinitiva si cea provizorie a PIB sunt influentate, ca regula, inclusiv pentru anul 2011, de: sursele de date diferite in momentul realizarii estimarilor; utilizarea de metode directe, pe baza surselor de date, pentru varianta semidefinitiva, respectiv de metode indirecte de estimare a productiei si consumului intermediar, prin extrapolare, pentru varianta provizorie, in special pentru societatile nefinanciare (intreprinderi) si gospodariile populatiei.
Pe acelasi subiect: