Natasha Bertaud a postat pe Twitter o fotografie din timpul audierii Corinei Cretu. 

Ulterior, ea a scris ca, odata cu nominalizarea Corinei Cretu, presedintele ales al CE, Jean Claude Juncker, are noua femei candidat la postul de comisar european. Si in CE, condusa de Jose Manuel Barroso, sunt noua femei comisar european, iar Juncker și Parlamentul European au anuntat ca nu vor accepta ca noul Executiv european sa aiba un numar mai mic de femei

Corina Cretu ar urma sa devina comisar european pentru ajutor umanitar, in echipa condusa de Jean Claude Juncker, scrie Euractiv, preluat de Mediafax.

Conform sursei citate, Romania, care a facut lobby pentru mentinerea portofoliului agriculturii, este posibil sa obtina postul de comisar european pentru ajutor umanitar pentru Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, ca, in urma unor negocieri lungi si complicate a obtinut pentru Romania portofoliul Dezvoltarii regionale, ”cel mai important portofoliu din CE”.

In urma unor negocieri extrem de lungi si extrem de complicate, in conditiile in care Romania nu putea sa pastreze agricultura, pentru ca nicio tara nu-si va pastra portofoliul avut anterior, eu am obtinut pentru Romania, nu pentru Guvernul Romaniei, nu pentru un roman, am obtinut pentru Romania cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte tari au alte optiuni - dar Dezvoltarea regionala inseamna toate fondurile, programele de coeziune si structurale in perioada 2014-2019”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, din acest punct de vedere, toti oamenii ”cu mintea la ei”, care stiu ce inseamna Comisia Europeana, au aplaudat faptul ca Romania a obtinut cel mai bun portofoliu pe care si l-ar fi putut dori, chiar daca a avut probleme in trecut in absorbtia fondurilor europene.

Intrebat cine va ocupa acest portofoliu la Bruxelles, Ponta a spus ca va face nominalizarea oficiala atunci cand presedintele CE, Jean-Claude Juncker, ii va comunica oficial care este portofoliul alocat Romaniei.

„Eu, dupa ce am anuntul oficial din partea domnului Juncker asupra portofoliului pe care il primeste Romania, si sper sa am acest anunt pana la sfarsitul saptamanii, voi face nominalizarea in mod oficial si atunci persoana respectiva va fi audiata in Parlament”, a spus Ponta.

Ponta: Basescu a contestat propunerea de comisar. Rusinos, daca nu avem portofoliu important

Victor Ponta a declarat, joi, ca presedintele Traian Basescu a contestat propunerea Corinei Cretu pentru functia de comisar european, premierul subliniind ca daca Romania nu va primi "cel mai important portfoliu", care fusese negociat deja, va fi cel mai rusinos moment pentru tara noastra.

"Romania a obtinut in urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, dupa care, tot din Romania, aseara domnul Basescu a contestat sa nu..., liderii opozitiei au trimis scrisori sa nu primim un portofoliu important. Important e sa moara capra romaneasca, ca nu e sustinuta de domnul Basescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Daca se va intampla asa, vreau sa va spun ca este cel mai rusinos posibil moment pentru Romania", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern.

Victor Ponta a aratat ca nicio alta tara din cele 28 de state membre ale UE nu si-a sabotat "in mod public si cu atata energie" interesul de a avea un portofoliu bun. El si-a exprimat speranta ca vocea presedintelui si cea a liderilor opozitiei nu vor prevala in fata interesului Romaniei.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidati ai Romaniei pentru un post de comisar sa aiba discutii doar cu europarlamentarul PSD Corina Cretu, chiar daca prima optiune a Bucurestiului a fost pentru Dacian Ciolos, potrivit unui surse europene.

Dupa ce a pierdut Agricultura, Romania a mizat pe obtinerea portofoliului pentru Politica Regionala, detinut in prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelasi post este vizat insa si de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regionala.