"De la Viktor Orban - subversivul conservator al Europei - si opozitia Margrethei Vestager (comisarul european pentru concurenta) fata de titanii afacerilor globale la fondatorii miscarii Refugees Welcome si starul international Stromae, oamenii din lista Politico 28 agita si configureaza viata publica europeana", arata politico.eu.  

"Am inceput prin a intreba care sunt cei mai vizibili oameni in fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, din Austria pana in Regatul Unit. Lista noastra cuprinde oameni care nu sunt in pozitii de putere evidente sau pe cei cu o atractie publica covarsitoare, dar care sunt, totusi, aproape de varful puterii, unde atat de des este exercitata cea mai mare influenta. Toti cei din lista noastra au capacitatea de a-si configura sfera lor de impact, fie ca este vorba de o tara, o activitate transnationala, un sistem juridic, un referendum, o religie, o criza sau chiar de insasi notiunea de identitate europeana", explica Matthew Kaminski, editorul executiv al Politico.  

Intrebata de politico.eu care ar fi sloganul sau pentru Europa, Laura Codruta Kövesi a raspuns: "Mai multa educatie, mai putina coruptie".

Sefa DNA a marturisit ca nu admira in mod special niciun personaj istoric, ci "oamenii care au reusit sa faca ceva in viata, care sunt seriosi, responsabili si profesionisti".  

La intrebarea "Care sunt cele trei lucruri pe care le luati cu dumneavoastra oriunde mergeti?", raspunsul lui Kövesi a fost "O carte, echipament sportiv si un telefon".  

"Prima femeie devenita procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi avea numai 33 de ani cand a fost numita in aceasta functie, in 2006. Dupa sapte ani, a fost marcata o alta borna atunci cand Kövesi a fost numita sefa Directiei Nationale Anticoruptie, o institutie creata pentru a combate coruptia la nivel inalt in perioada cand Romania se pregatea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce institutia care a anchetat cazuri de coruptie implicand politicieni romani marcanti, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu; fratele fostului presedinte Traian Basescu si Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, in septembrie, inca era prim-ministru", noteaza publicatia online.  

Aceasta mai retine faptul ca, numai in primele noua luni ale acestui an, DNA, condusa de Kövesi, a pus sub acuzare 14 actuali sau fosti parlamentari, patru ministri, pe Victor Ponta, care a demisionat la inceputul lui noiembrie, si 10 primari de orase.  

Fiica de procuror, Kövesi a facut dreptul la inceputul anilor '90, primii ani ai noii Romanii democratice. Ea si-a inceput activitatea intr-un cadru eminamente masculin, cand "sistemul incuraja discriminarea de gen" in ceea ce priveste numirile.

"De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a disparut din sistemul judiciar, iar numirile si promovarile se bazeaza acum pe alte criterii", explica sefa DNA pentru politico.eu.  

In prezent, multi cetateni obisnuiti o privesc pe Laura Codruta Kövesi cu speranta ca politica si societatea din Romania pot fi curatate de coruptia profunda care a afectat tara dupa caderea comunismului, adauga publicatia citata.  

Exista si critici ai sefei DNA, care sustin ca aceasta face jocuri politice. Raspunsul ei este acela ca DNA ii urmareste pe toti oficialii suspectati de fapte de coruptie, in ultimii ani fiind anchetati politicieni din toate partidele, indiferent ca acestea se aflau la putere sau in opozitie.

In 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnari, ceea ce, subliniaza sefa DNA, arata ca probele sunt solide si procedura judiciara este respectata.  

"Pentru ca lupta anticoruptie sa aiba succes, vointa, hotararea si abilitatile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independenta procurorilor si stabilitatea institutionala a DNA sa ramana neschimbate", a conchis Laura Codruta Kövesi.