Parlamentarii vor salarii mai mari: 5000 de lei e o suma prea mica, 11.000 -12.000 de lei ar fi mai potrivita. Ce beneficii au senatorii si deputatii
Parlamentarii pregatesc noua lege a veniturilor bugetarilor. Senatorii si deputatii spun ca si ei sunt angajaţi ai statului, iar salariul nu le ajunge. Asa ca vor mai multi bani. Mai ales ca din septembrie sefii lor vor primi deja salarii duble.
Din septembrie, sefii Camerei Deputatilor si Senatului, alaturi de 24 de membri din conducerea celor doua camere, vor primi salarii de doua ori mai mari. Ei beneficiaza de majorarea salariilor pentru demnitari, stabilita printr-o ordonanta adoptata de guvern in aceasta vara. Seful deputatilor a atras atentia ca majorarea ii nedreptateste pe ceilalti parlamentari.
Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: "Se creeaza o discriminare, nu este nicio diferenta intre votul meu si al lor, eu sunt ales. E ca si cand intr-o localitate as mari doar la primar salariul si la ceilalti angajati nu le-as mari."
Asa ca alesii fara functii cer si ei salarii mai mari.
Ion Mocioalca, deputat PSD: "Salariul de parlamentar ne ajunge la limita."
Marian Neacsu, lider grup PSD: "Socotesc ca toti salariatii din Romania sunt prost platiti si incercam sa rezolvam asta daca putem. In principiu, ar trebui sa se pastreze o diferenta in membrii BP si restul parlamentarilor."
Parlamentarii fara functii se gandesc ca veniturile lor ar trebui sa fie cu doar 20 sau 25% mai mici decat ale sefilor. Ceea ce ar insemna ca, fata de aproximativ 5000 de lei cat castiga acum, senatorii si deputatii ar trebui sa incaseze pe viitor 11.000 sau 12.0000 de lei lunar.
Petre Daea, deputat PSD, fost ministru al Agriculturii: "Pentru raspunderea si munca pe care o depun, inaltii demnitari ai tarii trebuie sa fie bine platiti, altfel gandim populist. Stiu ce inseamna sa conduci si sa ai raspunderi. Am semnat peste 4039 de acte normative si acum ma rascolesc in pat noaptea daca am gresit."
De principiu, liderii opozitiei nu sustin majorarea salariilor pentru nici o categorie de demnitari.
Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Nu putem sa cream discriminari si vom vota impotriva oricarei ordonante care favorizeaza anumite persoane."
Benefiiciile care ii revin lunar unui parlamentar il fac de departe mult mai norocos decat restul angajatilor de la stat. Pe langa indemnizatie, echivalentul salariului, parlamentarii primesc lunar peste 10.000 de lei ca sa isi intretina birourile. De asemenea, alesii au asigurata cazarea, biletele de transport, telefonul, primesc bani ca sa vina la sedinte si au masina de la Parlament.
In conditiile in care salariul mediu net in Romania este de 1857 de lei.