Mizele turului doi: 10 procente intre candidati si prezenta la vot
Votul de duminica in turul doi al alegerilor prezidentiale are ca miza alegerea intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, respectiv intre doua tipologii de presedinte, dar va arata si daca romanii mai sunt interesati de exercitarea celui mai important drept democratic castigat la Revolutie.
In cazul celor doi candidati votul va arata daca se vor repeta situatiile de la alegerile din 1996 si 2004, cand candidatul opozitiei de dreapta, clasat pe locul doi, a reusit sa rastoarne toate pronosticurile si sa il invinga pe cel de stanga, aflat la putere.
Acum insa, candidatul de dreapta, Klaus Iohannis, a avut dupa turul intai 10 procente mai putin decat cel de stanga, diferenta mult mai mare decat in cele doua cazuri din 1996 si 2004.
Tot finalul zilei de duminica ar putea confirma scaderea constanta a prezentei la vot dupa '90 si ideea conform careia prezenta la urne la al doilea tur de scrutin este mai mica decat la primul (53,17%) sau, dimpotriva, s-ar putea consemna in premiera o crestere a numarului celor care voteaza, ca urmare a campaniilor din media si de pe retelele de socializare, dar si a indemnurilor lansate de ambii candidati.
Cea mai mare prezenta la vot, 86,19%, s-a inregistrat in 20 mai 1990 si tot atunci a fost si cel mai mare scor electoral, 85,07%.
Cea mai mare diferenta intre primii doi clasati dupa primul tur a fost de 16,1%, in 1992, intre Ion Iliescu si Emil Constantinescu. In cazul celui de al doilea tur, cea mai mare diferenta a fost in 2000, cand Ion Iliescu a inregistrat un numar dublu de voturi fata de Corneliu Vadim Tudor, iar cea mai mica in 2009, cand Traian Basescu a castigat in fata lui Mircea Geoana la diferenta de 0,67%, arata un focus Mediafax.