Locuitorii statelor UE ar putea primi cetățenie europeană. Petiția, inițiată de un fost europarlamentar român, a fost înregistrată la PE
UE
Locuitorii statelor membre UE ar putea primi o cetățenie europeană, în baza unei propuneri facute de fostul europarlamentar român Victor Negrescu.
Fostul europarlamentar şi fost ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a scris pe o rețea de socializare că petiția privind crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene pentru toţi cetăţenii statelor membre, care să acorde drepturi directe şi să ofere oportunităţi egale de dezvoltare cetăţenilor europeni, a fost înregistrată şi recunoscută oficial de Parlamentul European.
"Rămân consecvent în apărarea drepturilor cetăţenilor europeni. În urmă cu câteva luni am solicitat împreună cu PES activists Romania o reglementare supranaţională a cetăţeniei europene, care să acorde cetăţenilor europeni drepturi directe, să le ofere oportunităţi egale de dezvoltare şi să contribuie la consolidarea identităţii comune europene. De asemenea cetăţenia europeană şi drepturile ce decurg din ea nu ar trebui să fie pierdute chiar dacă un stat membru s-ar retrage din Uniune", a scris luni, Victor Negrescu, pe Facebook.
Fostul ministru a afirmat că aceste elemente ar fi benefice inclusiv diasporei româneşti.
"Această petiţie este acum înregistrată oficial şi recunoscută oficial de Parlamentul European şi vă invit să o susţineţi", a transmis Victor Negescu.
Petiţia are numărul 0483/2019.
Campania de strângere de semnături pentru crearea unui statut reglementat al cetăţeniei europene pentru toţi cetăţenii statelor membre a demarat în februarie la Alba Iulia.
"Am lansat azi (2 februarie - n.r.), la Alba Iulia, petiţia 'Românii, cetăţeni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea unei cetăţenii europene'. Este o petiţie care are ca menire recunoaşterea la nivel european a statutului de cetăţean european", a declarat, la vremea respectivă, preşedintele PES Activist România, Victor Negrescu, iniţiatorul acestui demers.
Negrescu a explicat atunci ce ar însemna acest statut de cetăţean european.
"Va însemna garantarea drepturilor prevăzute de legislaţia europeană, crearea unor noi drepturi (...) şi garantarea a ceea ce există, de exemplu, garantarea de cetăţean european care are un acces liber conferit de tot ceea ce înseamnă Spaţiul comun al Schengen sau alte drepturi", a spus Victor Negrescu.
Pe acelasi subiect: