Țara europeană care și-a vândut cetățenia străinilor, acum o retrage. "Viza de aur", metodă de spălare de bani în UE
Pasaport, cetatenie, vize
Ciprul a anunţat miercuri că va retrage cetăţenia a 26 de indivizi care au primit cetăţenia în cadrul programului “investiţii în schimbul paşapoartelor”, transmite Reuters.
''Cabinetul a decis să iniţieze procedura de revocare a cetăţeniei cipriote pentru 26 de persoane'', a declarat ministrul de Interne cipriot Constantinos Petridesm potrivit Agerpres.
''Consiliul de miniştri a afirmat astăzi dorinţa guvernului de aderare strictă la termenii şi condiţiile programului de investiţii al Ciprului'', a adăugat el.
Petrides nu a dezvăluit naţionalitatea sau identitatea indivizilor vizaţi de măsura retragerii cetăţeniei, dar o anchetă jurnalistică desfăşurată de Reuters a indicat luna trecută că rude şi colaboratori bogaţi ai premierului cambodgian Hun Sen primiseră paşapoarte cipriote în baza programului respectiv.
În urma acestor dezvăluiri, autorităţile cipriote au lansat o anchetă.
Ciprul a iniţiat în 2013 un program prin care persoanele care investesc un minimum de 2 milioane de euro în insulă pot obţine paşaportul ţării şi dreptul de a călători fără vize în Uniunea Europeană. Autorităţile cipriote afirmă că programul a fost revizuit de mai multe ori şi că acum criteriile sunt mai stricte.
Anul trecut, mai multe ONG-uri au avertizat că programele introduse de unele stat membre ale Uniunii Europene, care vând paşapoarte şi permise de rezidenţă unor cetăţeni străini înstăriţi, prezintă riscuri de spălare de bani.
La nivelul Uniunii Europene, un număr de 13 state au lansat programe de tip "Golden Visa": Austria, Cipru, Luxemburg, Malta, Grecia, Letonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Olanda şi Franţa. Ungaria a pus capăt unui program similar.
"Dacă ai mulţi bani pe care i-ai dobândit prin mijloace dubioase, găsirea unui domiciliu departe de locul de unde ai furat banii nu este doar atragător, este ceva logic", spune Naomi Hirst de la ONG-ul Global Witness.
Într-un raport comun, Global Witness şi Transparency International au cerut Uniunii Europene să stabilească o serie de standarde pentru gestionarea acestor scheme şi să extindă prevederile destinate combaterii spălării de bani, care până acum se aplică băncilor şi firmelor care organizează jocuri de noroc, la toate părţile implicate în industria vânzării de vize.
Pe acelasi subiect: