Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier. Ministru de Finanțe în Guvernul Orban, Cîțu a fost economist la Banca Naţională a Noii Zeelande, BEI și ING Bank
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marţi, pe Florin Cîţu candidat pentru funcţia de prim-ministru, propunere făcută de coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR.
Şeful statului a vorbit, în declaraţia susţinută la Palatul Cotroceni, despre consultările recente, dar şi despre faptul că noua coaliţie a demonstrat că are majoritate în Parlament.
"Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR a fost formalizată, şi-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru", a spus Iohannis.
La rândul său, premierul desemnat, Florin Cîţu, a declarat că va face tot ce este posibil pentru a avea "o guvernare stabilă şi de lungă durată".
"Vreau să-i asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată", a declarat Florin Cîţu.
El a adăugat că este rolul noii guvernări să gestioneze rapid criza de sănătate şi pe cea economică.
"În acelaşi timp, vreau să fac o declaraţie fermă, domnule preşedinte, aici. România trece în această perioadă printr-o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puţine costuri pentru români, să reaşezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă", a subliniat Cîţu.
Premierul desemnat a adăugat că se va prezenta în noua formulă de guvernare cu "o echipă de profesionişti". "Fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire", a mai declarat Cîţu.
Nu în ultimul rând, premierul desemnat l-a asigurat pe şeful statului de un parteneriat "transparent şi onest". "Împreună avem acelaşi obiectiv - dezvoltarea României", a arătat el.
Cîțu a fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii
Florin-Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972. A absolvit Grinnell College din Iowa (1992-1996), cu specializarea economie-matematică, şi un masterat în economie în cadrul Universităţii de Stat din Iowa (1997-1999). În perioada 1999- 2002 a fost doctorand al Iowa State University, în Politică monetară, macroeconomie, econometrie, însă fără susţinerea disertaţiei.
A obţinut o diplomă, în 2003, în Metode empirice pentru construirea modelelor macroeconomice în cadrul Center for Financial Studies in Frankfurt, potrivit https://www.mfinante.gov.ro.
A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (ianuarie 2002- octombrie 2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (noiembrie 2003- decembrie 2004).
În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (ianuarie 2006 - ianuarie 2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (ianuarie 2007- martie 2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic (aprilie 2011 - octombrie 2016).
A fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială (22-26 decembrie 2016), vicepreşedinte în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) şi preşedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii şi servicii, potrivit senat.ro.
A fost membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (din 1 februarie 2018) şi al Comisiei pentru afaceri europene (din 24 septembrie 2018).
De asemenea, a fost membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia (din 26 aprilie 2017) şi membru şi vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Australia (din 26 aprilie 2017).
Din octombrie 2017 a fost liderul grupului PNL de la Senat.
La 4 noiembrie 2019, a preluat portofoliul Finanţelor Publice în Cabinetul condus de Ludovic Orban.
La alegerile din 6 decembrie 2020, a fost ales senator de Bucureşti pe listele Partidului Naţional Liberal.
Potrivit articolului 103 din Constituţia României: (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Pe acelasi subiect: