Klaus Iohannis a initiat procedura de organizare a referendumului pe tema gratiererii si a modificarii Codului penal
Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis marti presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a declansat, marti, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.
Presedintele Iohannis a transmis scrisoarea presedintilor celor doua Camere, Calin Popescu-Tariceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema mentionata.
"In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata", se arata in scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis transmisa presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu.
Seful statului a anuntat luni ca va incepe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificarii legislatiei in materie penala.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca va initia organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.
"In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. Am auzit fel si fel de aberatii, imediat dupa ce au iesit oamenii in strada. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca este o lovitura de stat. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar ca nu dau lovitura de stat, ci lovitura de gratie statului de drept", a declarat Iohannis.
Conform Constitutiei, presedintele poate convoca referendum, insa trebuie sa consulte si Parlamentul. Deputatii si senatorii trebuie sa-si exprime parerea prin vot, intr-o sedinta comuna, si au la dispozitie 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui. Daca insa nu respecta termenul de 20 de zile, seful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului. Punctul de vedere al Parlamentului este unul consultativ.
Peste 20.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Capitala fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale.
La manifestatia din Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.
”O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania, vrea sa slabeasca statul de drept. Ori asa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati”, a spus Iohannis.
Alte cateva zeci de mii de persoane au protestat in mai multe orase.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut, duminica seara, ca presedintele Klaus Iohannis s-a situat in afara legii, ca este un inceput de lovitura de stat si a dat asigurari ca nu-i va mai permite sefului statului sa rastoarne ordinea constitutionala, sa uzurpe calitati oficiale intrand abuziv in sedintele de guvern sau sa incite la dezordine sociala si violenta.
Pe acelasi subiect: