Iohannis refuză și ultima formulă de Guvern propusă de Viorica Dăncilă: “Această remaniere este neavenită, nepotrivită şi o refuz clar"
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la Palatul Cotroceni, că refuză remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pe care o consideră ca fiind "neavenită şi nepotrivită".
"Doamna prim ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim ministru eliberarea din funcţie a unor miniştri, a unor interimari şi numirea a 6 miniştri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar", a declarat şeful statului, care consideră solicitarea premierului "cras neconstituţională".
El a adăugat că premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a guvernului, "altfel lucrurile nu se pot rezolva".
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, la Palatul Victoria, că a decis să propună președintelui Klaus Iohannis trei miniștri de la ALDE, pe locurile rămase vacante în urma retragerii acestei formaţiuni de la guvernare în luna august.
În felul acesta, Dăncilă evită să mai ajungă în Parlament și să ceară un vot de încredere, pentru că risca să nu obțină o majoritate absolută.
Astfel, pentru portofoliul Mediului şi funcţia de viceprim-ministru a fost nominalizată Graţiela Gavrilescu (ALDE), pentru portofoliul Energiei a fost nominalizat Ion Cupă (ALDE), iar pentru Relaţia cu Parlamentul a fost nominalizat Ştefan Băişanu (ALDE).
De asemenea, Dăncilă a mai anunţat că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi nominalizarea lui Dan Chirilă la MAI (în prezent secretar de stat la MAI), Camelia Gavrilă la Educaţie, iar pe Dan Matei în funcția de vice-prim ministru.
”Sper ca de această dată domnul președinte Iohannis să acționeze ca președinte a României și nu ca și candidat pentru această funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România. Este un demers important, este important să asigurăm stabilitate, este important să dăm dovadă de responsabilitate”, a afirmat premierul.
”Este important să continuăm guvernarea, pentru a oferi stabilitate, să ne mobilizăm pentru consolidarea imaginii României în plan extern, mai ales în acest moment, când trebuie să susținem comisarul, reprezentantul nostru pentru Comisia Europeană”, a mai spus Dăncilă.
Anterior, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că a auzit zvonurile referitoare la faptul că prim-ministrul Viorica Dăncilă ar încerca să coopteze membri ALDE în echipa guvernamentală, dar că nu are o confirmare oficială în acest sens.
El a menţionat că, dacă acest lucru se va adeveri, ar reprezenta o încălcare a prevederilor constituţionale şi că va atrage atenţia asupra acestui fapt atât prim-ministrului Dăncilă, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.
În 26 august, după trei ani de alianţă în Guvern şi în Parlament, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat-o pe şefa PSD, Viorica Dăncilă, că partidele lor nu mai pot conduce ţara împreună. „Coaliţia funcţiona defectuos”, a spus Tăriceanu, care iniţial s-a supărat pentru că PSD a refuzat să îl propună candidat comun la şefia ţării, dar au apărut şi alte nemulţumiri, iar Tăriceanu a numit actualul guvern “impotent”.
Pe acelasi subiect: