Guvernul a majorat sporurile angajatilor din armata, servicii de informatii si din penitenciare
Guvernul a majorat sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informatii, din aparare si penitenciare. Sporurile au fost majorate prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri.
Actul normativ a fost initiat de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate nationala, si de Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Apararii si Ministerul Justitiei.
Ordonanta este aprobata in contextul in care, saptamana trecuta, mai multe surse, citate de Mediafax, declarau ca atat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cat si directorul Directiei Buget din Finante, Gheorghe Gherghina, au sustinut in Guvern ca nu exista resurse pentru a acoperi majorarea de sporuri pentru personalul militar, avuta in vedere de Executiv, ceea ce a atras critici din partea ministrului Apararii, Gabriel Oprea, care a cerut schimbarea din functie a cel putin unuia dintre cei doi oficiali.
Luni, atat Voinea, cat si Gherghina au fost numiti in Consiliul de Administratie al BNR si urmeaza sa paraseasca Guvernul.
La finalul sedintei de miercuri a Guvernului, intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne se arata ca ordonanta de urgenta a fost adoptata la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, si stabileste ca militarii, politistii si ceilalti angajati din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala vor putea fi platiti, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si de sarbatorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective, in cazul neacordarii de timp liber corespunzator.
Pana in prezent, legislatia permitea recuperarea muncii prestate in zilele nelucratoare si sarbatorile legale doar prin timp liber. Ministerul sustine insa ca, dat fiind numarul redus al efectivelor acestor institutii raportat la numarul misiunilor, acordarea de timp liber dupa munca prestata in aceste conditii putea afecta functionarea normala a sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala.
Pe acelasi subiect: