Reactia lui Adrian Nastase

Fostul premier a declarat luni, la plecarea de la Sectia 2 de Politie, ca pedeapsa in cazul sau este "ingrozitoare", "extrem de injusta", fiind "o razbunare murdara". "Ingrozitoare, dupa parerea mea, extrem, extrem de injusta, o razbunare murdara. Ce pot sa spun mai mult?". 

El a iesit din sectie insotit de politisti, incatusat, si s-a urcat intr-o masina cu care urmeaza sa fie dus la penitenciar.

Nastase va sta la Rahova, in carantina, timp de 21 de zile, urmand ca, in cel mult o luna, Administratia Penitenciarelor sa ii stabileasca regimul si locul de detentie. 

Regimul de detentie se stabileste in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia.

Nastase a ajuns, luni seara, la Sectia 2 de Politie din Bucuresti, aflata in apropierea locuintei din Strada Zambaccian.

Fostul premier a plecat de acasa cu o masina in care se afla si fiul sau cel mare, Andrei. Masina a fost condusa de o a treia persoana, Adrian Nastase aflandu-se pe bancheta din spate.  Acesta nu a facut nicio declaratie. 

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, declara, in urma cu putin timp, la resedinta clientului sau din Strada Zambaccian, ca il va insoti pe fostul premier la Politie.

Istoria Dosarului Zambaccian

Adrian Nastase este judecat pentru acuzatiile de luare de mita si santaj, iar procurorii DNA au cerut retrimiterea lui in spatele gratiilor. La fel si in cazul sotiei, suspectate de complicitate.

Cu o zi inainte de a afla decizia judecatorilor, fostul premier a scris pe blogul personal ca pare sa fie o legatura intre Boboteaza de pe 6 ianuarie si dosarul Zambaccian.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata si la trei ani de inchisoare pentru santaj. S-a dispus apoi contopirea pedepselor, urmand ca Nastase sa o execute pe cea mai grea. 

Instanta l-a mai condamnat pe Adrian Nastase la cinci ani interzicerea unor drepturi, dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, respectiv: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", instanta dispunand suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de opt ani. 

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.  Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj. 

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.  Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care luni a dat decizia definitiva in aceasta cauza. 

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.  Adrian Nastase a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

 In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.  Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.