"Stiam deja ca la Oltchim lucrurile nu stateau deloc bine. (...) Unii investitori mi-au spus ca n-ar fi tocmai doriti sa participe la privatizare. Din noiembrie am constatat ca interesul pentru Oltchim a revenit, din partea unor companii intr-adevar capabile sa opereze un astfel de combinat. Avem acum consortii din China, Romania, Ungaria, SOCAR (din Azerbaijan), Turcia si avem discutii si cu companii din Rusia", a declarat Gerea vineri, la a doua sa conferinta de presa si ultima in calitate de ministru al Economiei, potrivit Mediafax.

Gerea a preluat aceasta functie in urma cu mai putin de patru luni.

In luna decembrie a anului trecut, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, a infiintat o noua firma, denumita Oltchim SPV, care a preluat activele combinatului chimic. Activele Oltchim SPV sunt evaluate la 305,24 milioane de euro, valoare care nu reprezinta limita maxima de pret.

Recent, creditorii Oltchim au aprobat prelungirea cu doua luni, din 31 ianuarie pana in 28 martie, a perioadei de vanzare a activelor companiei, la solicitarea potentialilor investitori. Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie a anului trecut.

Gerea spune ca industria miniera poate redeveni profitabila

Andrei Gerea a mai declarat ca Legea minelor nu este dedicata proiectului Rosia Montana, iar in Romania este nevoie de relansarea industriei miniere, care poate fi profitabila.

"Suntem intr-un punct in care putem crede ca industria miniera poate redeveni profitabila. (...) Rosia Montana se poate face si acum daca isi ia toate avizele de la Cultura si de la Mediu. Nimic din ce poate fi elaborat aici la Ministerul Economiei nu poate ajuta exploatarea de la Rosia Montana", a afirmat Gerea in ultima sa conferinta de presa ca ministru al Economiei.

El a adaugat ca Legea minelor reglementeaza "accizarea evaziunii fiscale si a lipsei de control in privinta apei minerale", iar acest lucru va aduce avantaje direct la bugetul de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat in luna ianuarie ca Legea minelor este absolut necesara, avand in vedere ca Romania are multe resurse naturale si multe situatii de blocaj, el aratand ca este "treaba" Parlamentului sa se ocupe de elaborarea acesteia.

Gerea a facut un bilant al celor mai putin de patru luni de mandat la Ministerul Economiei, si a spus ca Ministerul Finantelor Publice si Fondul Monetar International au aceeptat stergerea datoriilor companiilor din industria de aparare.

"S-a aprobat stergerea a 1 miliard de lei din totalul datoriilor de 1,7 miliarde de lei. Pur si simplu trebuia sa cerem", a mai spus Gerea.