Ministrul Economiei: "Oltchim e intr-o situatie jenanta. Se roaga de banci pentru un credit de 15 milioane de euro"
Oltchim. Sursa foto: Mediafax
Olthim Ramnicu-Valcea (OLT) este in situatia jenanta de a se ruga de finantatori sa ii dea un credit de 15 milioane de euro, pentru redeschiderea unei sectii de productie, dar nicio banca nu vrea sa imprumute combinatul, a declarat vineri ministrul Economiei, Andrei Gerea.
"Oltchim cu disperare cauta finantare, pentru deschiderea unei sectii care l-ar aduce pe break-even (egalizarea cheltuielilor cu veniturile, n.r.), dar nimeni nu vrea sa ii dea. Toti vor sa finanteze numai companii cu profituri grase si cifre de afaceri de milioane. Dar, iertati-ma, acele companii nu au nevoie de finantare", a afirmat Andrei Gerea intr-o conferinta privind rolul bancilor in restructurarea companiilor.
Gerea a adaugat ca firme precum cele aflate in portofoliul Ministerului Economiei odata intrate in insolventa raman fara finantare, din cauza ca "bancile le inchid usile", noteaza Mediafax.
Gerea a spus ca este evidenta ca Olthim este o companie profitabila si cu un "management interesat" poate reveni pe piata. "Eu cred ca bancile pot face diferenta intre firmele care, chiar daca au pierderi, se pot reorganiza, si cele care profita de cadrul legislativ pentru a mai trage o teapa statului, finantatorilor", a continuat Gerea.
El a precizat ca nu da vina pe BNR si nici pe banci, dar ca face un apel la acestea "sa priveasca la ce se intampla in economie".
"Trebuie sa stabilim foarte clar daca bancile vor sa se implice sau vor doar sa fie spectatori care sa se uite in jur sa vada cine a mai ramas. (...) Nu vreau sa ajungem in situatia magarului lui Nastratin Hogea, care a murit de foame pentru ca stapanul nu i-a mai dat mancare", a mai spus Gerea.
Oltchim este in insolventa de la inceputul anului.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic.
O noua incercare de vanzare a Oltchim este programata pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putand fi depuse pana la 17 ianuarie. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat luni o scrisoare de intentie cu doua companii din China, Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, interesate sa participe la privatizarea societatii din Ramnicu-Valcea.
Oltchim a raportat pentru primele noua luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decat cele consemnate in aceeasi perioada din 2012, la afaceri in scadere la jumatate, la 359,48 milioane lei.
Pe acelasi subiect: