Totodată, președintele a solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.

"Preşedintele României a atenţionat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat şefului statului situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent. La rândul său, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, făcând referire la grila salarială care îşi va produce pe deplin efectele din 2022. Totodată, a fost exprimată poziţia Guvernului de a menţine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Şeful statului a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut.

"Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor", se menţionează în comunicat.

Administraţia Prezidenţială menţionează că remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta.

În acest sens, preşedintele Iohannis a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial, precum şi promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE.

"Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale şi al impredictibilităţii, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanţe care nu doar rezolvă, dar şi creează noi probleme", se precizează în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale şi încurajează solicitări similare şi din partea altor categorii de personal, cu preţul unor riscuri privind încadrarea în ţintele bugetare asumate de către Guvern.

În legătură cu creşterile mult aşteptate ale salariilor medicilor, dar şi ale personalului din educaţie, măsuri care rezolvă doar parţial problemele de fond din aceste domenii, şeful statului a menţionat că asemenea creşteri salariale trebuie însoţite de garanţii pentru viitor, astfel încât aceste priorităţi de politică salarială să îşi atingă obiectivele de performanţă asumate.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente şi necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare.

"Transferul contribuţiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului şi reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creştere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă şi această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflaţiei, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018", se mai precizează în comunicat.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea preşedintelui Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislaţiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor şi angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliţia PSD-ALDE.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă declarase că salarizarea şi bugetul vor fi principalele subiecte care vor fi abordate la întâlnirea de marţi cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Da, astăzi merg la Cotroceni. Mi se pare un lucru firesc, aşa cum am spus la învestitură, vreau să am o foarte bună cooperare între instituţii. Această deplasare la Cotroceni se încadrează în ceea ce am spus atunci. Discuţiile se vor axa pe salarizare, pe buget. Deci, cam astea sunt subiectele la modul general. După ce o să vorbesc cu domnul preşedinte, o să vă dau mai multe detalii", a precizat Dăncilă, citată de Agerpres.

Premierul a explicat că întâlnirea cu şeful statului a fost stabilită la ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Am discutat acest lucru când am avut CSAT-ul (...) cu mai mult timp în urmă, parcă două săptămâni. Am vorbit atunci despre o întâlnire pentru a discuta aceste subiecte. Deci, nu este o invitaţie de care nu ştiam sau o surpriză, am discutat atunci, rămânea să stabilim doar data", a arătat Dăncilă.

Întrebată despre scăderea contribuţiilor la pilonul II de pensii, premierul a spus: "După cum ştiţi, scăderea contribuţiilor la pilonul II, de la 5,1 la 3,75 s-a făcut odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Se pare că nu au crescut salariile peste tot şi a avut ca rezultat acest lucru. Astăzi, împreună cu ministrul Muncii vom analiza situaţia şi vă vom da un răspuns concret", a mai declarat Dăncilă.

Ea a punctat că întâlnirea de la Cotroceni are ca scop găsirea unor soluţii.

"Nu este doar să constatăm un lucru, ci să vedem cauzele şi, bineînţeles, să le dublăm cu soluţii pentru fiecare cauză în parte", a susţinut Dăncilă.

Legea salarizării bugetarilor a intrat in vigoare la începutul anului, însă sindicatele reclamă scăderi de salarii masive după aplicarea actului normative.

Anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii salarizarii angajatilor din sectorul public, seful statului atragand atentia ca este responsabilitatatea coalitiei de guvernamant sa se asigure ca promisiunile vor fi respectate fara a fi periclitata dezvoltarea Romaniei.

”Presedintele Klaus Iohannis sustine necesitatea de crestere a veniturilor salariale, in mod sustenabil, pentru imbunatatirea nivelului de trai al romanilor. Este evident faptul ca Romania are nevoie de un cadru legislativ care sa introduca ordine in sistemul public de salarizare, astfel incat sa fie eliminate inechitatile si disfunctionalitatile salariale. In acelasi timp, presedintele Romaniei sustine necesitatea unei cresteri sustenabile a salarizarii in sectorul bugetar, care sa asigure motivatiile adecvate si performantele necesare din partea tuturor beneficiarilor”, potrivit Administratiei Prezidentiale.