Victor Ponta, premierul Romaniei: "Voi transmite demisia dlui Valcov ,solicitarea de demisie catre presedintele Romaniei, imediat dupa ce in sedinta de Guvern aprobam cele doua proiecte si pleaca spre Parlament. Nu stiu daca putem miercuri acum, daca nu miercurea cealalta".

Premierul a tinut sa explice de ce a amanat pana acum sa trimita demisia lui Valcov catre presedintele Klaus Iohannis, desi acesta a atras atentia ca ramanerea in Guvern a unui ministru suspectat de coruptie dauneaza grav credibilitatii Executivului. Duminica dupa-amiaza, cand anuntul demisiei lui Darius Valcov inca nu fusese facut public, seful statului ii cerea premierului sa-l revoce din functie pe seful de la Finante.

"Am asistat recent la sfidarea justitiei in Parlament in cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului intarzie sa-si prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenta"

Anuntul demisiei lui Darius Valcov a venit ulterior si a fost urmat la scurt timp de explicatiile premierului. Victor Ponta a sustinut ca Valcov i-a prezentat documentul inca de la pranz, dar ca nu l-a sunat pe presedinte ca sa il informeze de teama sa nu-l deranjeze duminica, dupa masa de pranz, atunci "cand oamenii se odihnesc".

Seful Guvernului a anuntat luni ca va incepe in perioada imediat urmatoare discutiile cu potentialii ministri de Finante si ca va avea grija sa-l informeze si pe Klaus Iohannis.

Ministrul Darius Valcov este acuzat ca in calitate de primar al municipiului Slatina a facut trafic de influenta. Mai exact, ar fi aranajat in asa fel incat societatea de apa canal locala sa aleaga o anumita firma care sa beneficieze de contracte in valoare de o suta de milioane de lei. Procurorii anticoruptie spun ca in schimbul interventiei Valcov a primit doua milioane de euro spaga, in mai multe transe. Potrivit acestora a luat mita in sacose de plastic chiar si in cimitir.

Daca procurorii strang mai multe dovezi impotriva lui Darius Valcov pot incepe urmarirea penala si il pot trimite in judecata. Fiind vorba despre fapte anterioare mandatului de senator nu este nevoie de incuvintarea Parlamentului pentru aceste masuri, insa daca procurorii decid arestarea, perchezitia sau retinerea sa, beneficiaza totusi de imunitate, iar cei de la DNA trebuie sa ceara acordul alesilor.