Viorica Dăncilă a decis, luni, și înlocuirea Mihaelei Triculescu din funcţia de şef al Fiscului cu Mirela Călugăreanu. Triculescu a fost preşedinte al ANAF din luna ianuarie a acestui an, când l-a înlocuit în funcţie pe Ionuţ Mişa.

Mirela Călugăreanu a mai fost şef al Fiscului, din iulie 2017 până la numirea lui Ionuţ Mişa pe acest post, în luna martie a anului trecut.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, premierul Dăncilă a fost întrebată dacă Darius Vâlcov şi Anca Alexandrescu sunt oameni cu care mai poate colabora, replica ei fiind:

"Cu Anca Alexandrescu exclus. După cum ştiţi, este consilierul onorific pe probleme de comunicare în cadrul aparatului primului-ministru, mâine o voi elibera din funcţie. Şi la partid la fel", a replicat premierul, iar două zile mai târziu a elibrat-o din funcţie pe Anca Alexandrescu, potrivit News.ro.

Dăncilă a anunţat că va lua o decizie în curând şi legată de Darius Vâlcov. Între timp, însă, l-a numit pe deputatul Remus Borza consilier onorific pe probleme economice, reformă şi fiscalitate, domeniu de care se ocupa şi Vâlcov.

Defiintarea pensiilor private obligatorii și controversata “taxă a lăcomiei“ au fost câteva dintre ideile pe care Darius Vâlcov a construit strategia fiscală recentă a Guvernului și cu care a dat peste cap mediul de afaceri din România.

Artizanul "revoluției fiscale", condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță

În luna martie, înainte de modificarea OUG 114/20018 la cererea mediului de afaceri, Vâlcov declara că şi-ar dori să se modifice cât mai puţin din OUG 114/2018, iar în ceea ce priveşte sistemul bancar, nu se va renunţa la principiile din acest act normativ.

"Noi ne-am dori să se modifice cât mai puţin din această ordonanţă şi modificările care se fac să se facă în condiţiile în care există o înţelegere cu aceşti actori, pentru a nu mai privi România şi pe români aşa cum i-au privit în ultimii ani doar prin prisma profitului. (…) Din punctul meu de vedere, totul este bun în ordonanţa 114, altfel nu aş fi susţinut ca această ordonanţă să fie prezentată aşa cum a fost prezentată", spunea Vâlcov la Antena 3.

Vâlcov l-a criticat de-a lungul timpului și pe guvernatorul BNR, susținând că îşi doreşte ca noul guvernator şi noua echipă de conducere de la Banca Naţională a României să fie una de patrioţi, pentru că altfel ţara noastră "nu va putea să scoată capul din ţărână".

În noiembrie anul trecut, Darius Vâlcov, considerat artizanul revoluţiei fiscale, a fost condamnat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie la 8 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă.

Creatorul programului de guvernare al coaliţiei majoritare PSD-ALDE a fost găsit vinovat de mai multe acuzaţii de corupţie, inclusiv că ar fi încasat şpăgi de peste un milion şi jumătate de euro.

Darius Vâlcov a fost declarat vinovat pentru trei capete de acuzare: pentru trafic de influenţa a primit patru ani de închisoare, pentru spălare de bani şase ani, iar pentru că a făcut afaceri, deşi îi era interzis, doi ani. Pedeapsa finală stabilită de judecători este de 8 ani de închisoare.