Basescu a subliniat, in conferinta de presa de marti seara, ca el nu a facut nicio relatie cauzala in scrisoare intre progresele pe MCV si aderarea la Schengen, insa aceasta este facuta de unele state membre si de aceea Guvernul si majoritatea parlamentara trebuie sa ia, pana la 3 martie, inainte de Consiliul JAI din 7-8 martie, masuri care sa raspunda recomandarilor din raportul din 30 ianuarie al Comisiei Europene.

"Deci, nu stiu de ce, si domnul Ponta, si domnul Crin Antonescu fac ochii mari cand le spui: uitati-va si la MCV, chiar daca nu ii recunoastem interconexiunea. Dar voi, reprezentantii Guvernului, acceptati ca atunci cand se dezbate MCV-ul pentru Romania, in Consiliul Uniunii Europene, toate legaturile, cu putinta si fara putinta, legate de justitie. Minciuna trebuie sa inceteze", a afirmat Basescu.

Potrivit textului scris al documentului transmis jurnalistilor, Basescu le-a cerut celor trei "actiuni ferme imediate" privind desemnarea procurorului general si procurorului-sef al DNA si indepartarea imediata din Guvern a ministrilor care au dosare penale, presedintele aratand ca in aceasta situatie este numai ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

In scrisoare Basescu mai cere asigurarea ca niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi mentinut in Guvern, sustinerea in Parlament a modificarii Statutului parlamentarilor, conjugarea eforturilor pentru punerea in aplicare a tuturor celor patru coduri juridice in termenele stabilite, fara alte amanari.

"Am vazut acuzatiile pe care incearca sa le strecoare in pregatirea urmatorului JAI: «presedintele nu vrea sa intram in Schengen», iar eu le spun acestor oameni, care se afla de aproape un an la guvernare, ca mi-as dori ca ei, vreodata, repet, vreodata, in viata lor politica, sa se fi batut sau sa fi putut sa... sau sa poata sa se bata pentru Romania, cum m-am batut eu. Iar un alt lucru, pe care l-am spus in scrisoare, este legat de faptul ca acesti oameni pun mai presus de interesul national interesele de partid, lucru pe care eu nu l-am tolerat niciodata, in fostele guvernari, repet, niciodata nu l-am tolerat, ca abordare a unor partide aflate la guvernare sau a unei majoritati, fie ea si fragila, cum era in timpul Guvernului Boc. Interesele de partid nu pot fi puse deasupra interesului national, iar politicienii care fac acest lucru este bine sa nu stea la cel mai inalt nivel, pentru ca deterioreaza, constant si consecvent, credibilitatea tarii", a afirmat Basescu.

Presedintele a subliniat ca delegatia Romaniei la Consiliul JAI din martie va fi "dezarmata" fara aceste angajamente ale Guvernului si Parlamentului.

"Deci, in lipsa acestui semnal, ca Guvernul, Parlamentul Romaniei, majoritatea parlamentara au trecut la corectarea celor semnalate in Raportul MCV, cei care vor reprezenta Romania, in Consiliul JAI din 7 - 8 martie, sunt dezarmati. Ei nu au argumente in plus, fata de ceea ce o tara sau alta crede, din punct de vedere al pozitionarii, in afara Raportului MCV. Sigur ca n-o sa placa multor tari faptul ca ministri care au dosare pe rol sunt in Guvern, ca selectarea procurorilor e o mare poveste, in Romania, sau ca parlamentarii iarasi isi consolideaza imunitatea", a spus Basescu.

Presedintele a aratat si ca in concluziile Consiliilor Afaceri Generale (CAG) din 7 septembrie 2012 si 11 februarie, la care Guvernul este reprezentat, s-au salutat rapoartele MCV ale Comisiei Europene si s-a aratat ca importanta angajamentului politic din Romania pentru realizarea obiectivelor MCV deoarece "existenta unui sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficace, inzestrat cu mijloace suficiente, este indispensabila pentru o buna functionare a politicilor UE".

"Declaratiile de zilele acestea au fost urmarite de toate ambasadele. Nu stiu cum isi imagineaza cei doi lideri majori ai aliantei USL ca aceste mesaje, in care ei nu recunosc ceea ce accepta in Consiliul Uniunii Europene, nu stiu cum isi imagineaza ca nu se ia nota de acest limbaj dublu - unul la Uniunea Europeana, si altul acasa. Va asigur ca aceasta abordare face foarte mult rau tarii. Si ne plaseaza tot mai mult in zona unei tari impredictibile", a mai afirmat Basescu.