"În 2020 am stopat căderea economiei generată de criza de sănătate şi am generat cea mai rapidă revenire din istorie după o perioadă de criză. O revenire a economiei în V. Reformele pe care le vom implementa în acest guvern, împreună cu tot ce am făcut în 2020, garantează o creştere economică solidă în 2021", a scris Florin Cîţu pe Facebook.

El a dat asigurări că "vom avea o economie puternică şi mai eficientă de care să beneficieze toţi românii".

Ciolacu: CE este alertată că datoria publică a României va ajunge la 100% din PIB

Comisia Europeană este alertată că datoria publică a României va ajunge la 100% din PIB şi confirmă că Guvernul Cîţu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală - adică austeritate, a susţinut, joi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

"Comisia Europeană confirmă tot ceea ce am avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public şi zero măsuri pentru creşterea colectării veniturilor la buget. Lipsa de viziune a PNL a condus la situaţia în care s-a cheltuit enorm faţă de veniturile încasate pentru a obţine cea mai mare cădere economică şi cea mai slabă revenire din UE! Se confirmă că România, spre deosebire de celelalte ţări din UE, a cheltuit banii aiurea fără a veni cu un plan serios de stimulare şi revenire economică. Iar rezultatele sunt catastrofale. Guvernarea pe datorie, în ritm de 1.000 de euro pe secundă, duduie! Guvernul de dreapta amanetează ţara pe 30 de ani! Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB şi confirmă că Guvernul Cîţu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală - adică austeritate. De aceea, amână şi mai mult prezentarea bugetului, undeva în februarie, ceea ce înseamnă că ţara va avea buget abia în martie! Până atunci, zero investiţii", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că, după ce în 2020 "a bătut record după record la împrumuturi", Guvernul Cîţu a început anul "cu încă un împrumut de 1,1 miliarde lei, la dobânzi mari".

"Anul trecut, Cîţu s-a împrumutat în total 34 miliarde euro pe an, peste 1.000 euro pe secundă. Este mai mult cu 80% decât totalul împrumuturilor contractate în anul 2019. Este imens şi nimeni nu ştie ce s-a făcut cu aceşti bani: azi, ni se spune că bani de salarii, pensii şi alocaţiile copiilor nu sunt şi, la fel, bani de investiţii nu sunt. Totuşi, unde sunt banii? România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Guvernul de dreapta se împrumută la extern, pe termen lung, la dobânzi de 15 ori mai mari decât Bulgaria şi de 19 ori mai mari decât Lituania. Guvernarea pe datorie afectează grav bugetul statului şi buzunarele românilor. În următorii ani, peste un miliard euro vor plăti anual populaţia şi companiile prin taxe şi impozite în contul dobânzilor şi comisioanelor", a afirmat acesta.

Preşedintele PSD a mai susţinut că Guvernul afectează 'grav' investiţiile private, măreşte cererea de fonduri de împrumut şi ţine dobânzile ridicate pentru finanţările bancare acordate sectorului privat.

"În plus, nu se mai creditează economia reală, băncile preferând să împrumute statul, la dobânzi mari şi cu risc zero. Cîţu şi guvernarea ţeparilor compromit investiţiile şi dezvoltarea economică pe termen mediu şi lung! Din păcate, ei nu vor scoate ţara din criză, ci o vor adânci şi mai rău", a afirmat Ciolacu.