Ce inseamna MTO, combinatia de litere cu care presedintele i-a pus in dificultate pe premier si pe ministrul Finantelor. Ponta: "Accentul lui Basescu m-a bagat in ceata"
Pe parcursul discutiei pe care presedintele Traian Basescu a avut-o luni, la Palatul Cotroceni, cu Victor Ponta si ministrul Finantelor Ioana Petrescu, seful statului i-a intrebat pe reprezentantii Executivului despre MTO.
Intrebarea legata de MTO a venit in contextul reducerii CAS, iar termenul a parut sa-i puna in dificultate pe cei doi, premierul oferind un raspuns evaziv.
"O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiectul de buget si ne vom incadra in toate tintele", a spus Ponta, potrivit inregistrarii discutiei, facuta publica de Administratia Prezidentiala.
La afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia Romania mai are de acoperit si MTO (Medium Term Objectives - nr) care inseamna "vreo sase miliarde", premierul a raspuns: "O sa lucram la toate".
"Dati-mi sursele, ca asta, povestea asta cu buna colectare, cu...", i-a spus Basescu, premierului.
"Domnule presedinte, cand avem proiectul legii bugetului, votat la Parlament, cu siguranta va veni la dumneavoastra sau la nou presedinte, la promulgare", a aratat Ponta.
Traian Basescu a replicat: "Sper sa vina la mine. Ar fi unfair sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament".
Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, ca nu termenul "MTO" invocat de presedintele Traian Basescu in discutia de luni, de la Cotroceni, i-a creat probleme de intelegere, ci accentul in limba engleza al presedintelui, adaugand ca el cunoaste exact care sunt obligatiile Romaniei.
Premierul a afirmat ca, in discutia de luni de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu facea confuzii grave intre PIB procentuale de reducere a CAS, intre cat este produsul intern brut al Romaniei si care este influenta, concluzia sa fiind ca presedintele nu cunoaste abecedarul fiscal-bugetar si nu era cazul ca el sa ii predea acestuia o lectie.
La remarca presei ca MTO-ul invocat de Basescu l-a bagat insa putin "in ceata", Ponta a replicat ca accentul lui Basescu in limba engleza este cel care il baga intotdeauna "in ceata". "Stiam foarte bine care sunt obligatiile asumate de Romania prin Tratatul pe care Basescu l-a semnat, dupa parerea mea, impotriva intereselor Romaniei, insa limba engleza a domniei sale ma duce intotdeauna in confuzie, recunosc. Poate nu stiu eu destul de bine engleza sau poate are dansul un accent special", a afirmat Ponta.
Intrebat in continuare de jurnalisti daca poate defini MTO-ul, Ponta a raspuns, plecand, ca poate sa puna exact care sunt obligatiile Romaniei in baza Tratatului de Stabilitate si Crestere Economica.
Ce este de fapt MTO
Obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM sau MTO – engl.) este un indicator care masoara echilibrul bugetar structural al unei tari la un anumit moment. Respectarea acestei valori este o parte importanta a programului de convergenta pe care fiecare stat membru UE il redacteaza si il trimite Comsiei Europene, in conformitate cu cerintele Pactului de Stabilitate si de Crestere Economica.
OTM se refera la echilibrul bugetar (intre venitul si cheltuielile guvernamentale) pe care fiecare tara ar trebui sa il realizeze intr-un anumit interval de timp pentru a respecta valoarea de referinta pentru datoria publica stabilita in pact. Potrivit celui mai recent program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, trimis de Romania la Bruxelles in luna mai, Guvernul si-a asumat sa se incadreze, din anul 2015, in obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), reprezentand un deficit structural al bugetului general consolidat de 1% din PIB. Acest deficit nu include insa ajutorul pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene cu efecte pozitive pe termen lung asupra potentialului de crestere economica.
Pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de ajustarea in continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind de 2,2% din PIB in 2014, iar pentru perioada 2015-2017 de un deficit sub 2% din PIB. Inca de cand premierul si-a exprimat intentia de a reduce contibutiile sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, presedintele i-a cerut sa vina cu sumele alternative care vor acoperi deficitul produs.
De altfel, nici reprezentantii FMI nu au fost convinsi de solutiile propuse de Guvern – incasarile din taxa pe constructii speciale si o mai buna colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat, ceea ce i-a determinat sa plece de la ultima evaluare a acordului cu Romania fara conculzii si fara o scrisoare de intentie.
Pe acelasi subiect: