Traian Basescu a declarat ca Uniunea Europeana sustine aspiratiile Ucrainei de a-si decide singura viitorul, si nu influentata de tari vecine, de puteri regionale sau globale. 

In cadrul Consiliului, s-a semnat Acordul de asociere si de liber schimb, dar numai in partea politica.

"Explicatia este simpla, este un gest de incurajare a Ucrainei, semnarea integrala a Acordului de asociere si liber schimb urmand sa se faca dupa alegerile din 25 mai", a explicat Basescu. 

Potrivit sefului statului, prioritatea pe care Consiliul considera ca o are este legata de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei. 

"Aici trebuie spus foarte clar, si s-a discutat in Consiliu, situatia in care a ajuns Ucraina se datoreaza unei guvernari relativ indelungate de proasta calitate si a coruptiei extrem de ridicate", a precizat presedintele Basescu. 

El a anuntat ca UE poate pune la dispozitia Ucrainei, "astazi", 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, urmand ca in final sa poata puna la dispozitie, prin contributia BEI si BERD, 11,5 miliarde de euro. Acordarea primei sume de 1,6 miliarde de euro este conditionata de incheierea unui acord cu FMI, UE fiind partenerul Fondului, in tentativa de salvare de la incetare de plati a Ucrainei si, ulterior, in incercare de restabilire a echilibrelor macroenomice ale tarii. 

Basescu a mai anuntat decizia Consiliului de a cere Ucrainei ca alegerile pentru functia de presedinte al tarii sa se defasoare la standarde europene, democratice, in niste procese corecte si legale. In plus, Uniunea Europeana ramane angajata, in continuare, prin Consiliul European, sa sustina independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si nu recunoaste rezultatul referedumului ilegal si neconstitutional desfasurat pe 16 martie in Crimeea, considerand ilegala anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa.