Seful statului a spus ca la Summit-ul G20 din Rusia, 11 state, printre care SUA, Canada, Australia si Franta au adoptat o declaratie comuna privind Siria.

"In urma consultarii cu alte institutii ale statului, am decis ca Romania sa se ralieze pozitiei acestor state", a precizat presedintele, mentionand ca Romania a devenit semnatara a acestei declaratii.

Basescu sustine ca declaratia constata ca norma internationala impotriva utilizarii armelor chimice este in vigoare de mult timp si este universala. Declaratia condamna in modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului si tine responsabil regimul de la Damasc, a spus presedintele Basescu.

Semnatarii fac apel la un raspuns international ferm, a adaugat seful statului roman, referitor la declaratie.

"Nu e necesara convocarea CSAT pentru pozitia Romaniei privind Siria"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu trebuie convocat CSAT pentru ralierea Romaniei la Declaratia celor 11 state membre G20, mentionand ca s-a consultat cu Ministerul de Externe si cu structurile de securitate ale statului.
Traian Basescu a fost inrebat daca va convoca o sedinta a CSAT pentru a discuta aceasta pozitie a Romaniei.

"Nu. Este o declaratie de valabilitatea careia m-am consultat cu Ministrul de Externe, cu structurile de securitate ale statului. Nu e nevoie de CSAT pentru sustinerea acestei declaratii de catre Romania", a raspuns Traian Basescu.

Intrebat daca a discutat despre aceasta pozitie a Romaniei cu premierul Victor Ponta, presedintele a raspuns: "Doamna, inteleg ca aveti o problema, nu asta e esentialul. In calitate de presedinte al Romaniei, cel care reprezinta statul roman, am adus la cunostinta publicului decizia".