Sunt foarte multe informatii de presa in care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt in favoarea statului roman. O spun deschis, direct, ca vor fi partenerii nostri atata timp cat interesul national al Romaniei este servit cu prioritate”, a afirmat Traian Basescu.

El a facut aceste declaratii dupa ce a vizitat platforma maritima Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil si Petrom fac foraje de explorare pentru zacamintele de gaze natural.

Seful statului nu a detaliat in privinta politicilor OMV care nu ar fi in favoarea Romaniei, insa declaratiile sale vin dupa ce OMV si Gazprom au convenit in luna iunie sa infiinteze o companie mixta care sa construiasca si sa opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream, proiect pe care Comisia Europeana nu il sustine intrucat nu contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

De altfel, proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria si Slovenia.

Directorul general al OMV Austria, Gerhard Roiss, declara la inceputul lunii august ca este sigur de faptul ca autoritatile de la Bruxelles vor accepta constructia conductei, in pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE. "Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia conductei", a afirmat Roiss, citat de publicatia austriaca Profil.

South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care sa ocoloeasca Ucraina. Conducta ar urma sa transporte gaze din Rusia pe sub Marea Neagra si sa tranziteze Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, pana in Austria.

Compania care construieste proiectul este detinuta de Gazprom (50% din actiuni), Eni - Italia (20%), EDF - Franta (15%) si Wintershall - Germania (15%)

Agentia Reuters a scris in luna iulie ca Gazprom ar negocia achizitia a 24,9% din actiunile OMV detinute de fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi. Gazprom a negat informatia.