"Solutia corecta mi se pare ca Guvernul sa discute solutiile cu Fondul si UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni in mod categoric intreruperea acordului cu Fondul", a declarat Traian Basescu. 

Potrivit sefului statului, "trebuie asteptat sa vedem cum arata si noul Cod Fiscal, sa vedem ce taxe cresc, ce taxe scad". 

"CAS ar trebui aplicat numai dupa ce se face bugetul anului 2015 si, daca prin buget se constata ca putem sa reducem CAS, o facem, daca se constata ca masura nu este sustenabila, sa nu o facem. Nu vad de ce aceasta graba care pune sub risc si credibilitatea Romaniei prin nerespectarea Tratatului fiscal si acordul cu Fondul si implicit credibilitatea pe plan international si pierderea top-up-ului de 10% la fondurile care vin de la UE", a explicat seful statului. 

"Poate, cu argumentele pe care inteleg ca le-a adus premierul in conferința de presa de ieri ii convinge pe cei de la Fond, eu din pacate eram la Varsovia si nu m-a putut convinge, dar vazand pe sintezele de presa ce argumente a adus si cunoscand foarte bine Fondul va pot spune ca astfel de masuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri, ca presupun ca o sa colectez mai bine, ca o sa obtin mai multi bani din noua lege a insolvenței. Ele pot fi acceptate atunci cand masurile sunt precise și calculate", a afirmat seful statului. 

Traian Basescu a mai aratat ca "presupunerile de mai buna colectare si de recuperari de bani sunt doar presupuneri in capul unor oameni care nu inteleg ca nicio institutie financiara nu accepta argumente pe presupuneri, ci pe evaluari precise din care se stie foarte precis care este aportul suplimentar al unei masuri de aducere de mai multi bani in bugetul de stat". 

"Este foarte bine daca se introduce reducerea CAS si de la 1 ianuarie, ceea ce ar prilejui aparitia noului Cod Fiscal, ceea ce spunea doamna ministru, noua sa opera sau proiectul vietii dansei. Apare proiectul vietii, vedem cum stam cu fiscalitatea, mai facem socoteli, apare bugetul de stat, care probabil va fi proiectul anului dansei si al lui Ponta, nu chiar al vietii, vedem si acolo cum stam si pe urma luam decizia ca de la 1 ianuarie reducem CAS, daca masura este sustenabila", a mai spus Traian Basescu. 

Presedintele a tinut sa mentioneze ca pentru el nu este o disputa politica. 

"Eu nu am ce sa castig din pozitia pe care o am, ci este o pozitie care vizeaza responsabilitatea fata de tara asta, pe care eu am mai vazut-o in situatia in care nu avea bani sa-si acopere cheltuielile la pensii si la salarii. Nu as vrea sa o mai vad nici macar din afara Cotroceniului intr-o astfel de situatie, fiindca stiu cat sufera populatia cand se ajunge intr-o astfel de situatie", a aratat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunitatii". Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.