Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, premier propus de acest partid, a prezentat, sambata, proiectul programului de guvernare al PNL, aratand ca liberalii nu vor „intoarcerea la vremuri de austeritate”, ci propun investitiile, cresterea economica si masuri de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea TVA la 19% pana la 1 ianuarie 2016.

„Masurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stalp progresiv pana la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanti pana la zero pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, in fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016”, a spus Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Catalin Predoiu a precizat ca, in proiectul de program de guvernare, liberalii au in vedere, printre altele, reducerea abandonului scolar, stoparea migratiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar si „curatenie la companiile de stat care creeaza in continuare pierderi”.

El a mentionat ca liberalii „nu vor atenta la independenta justitiei prin legi perverse sau inchizand robinetul banilor”.

Predoiu a mai spus ca liberalii au lansat spre dezbatere publica poiectul lor de program de guvernare, „dar nu stiu momentul” in care vor intra la guvernare si ca, in functie de acest moment, trebuie sa vada in ce stare vor gasi economia si finantele tarii. „Nu mai vrem sa ne intoarcem la vremuri de austeritate”, a adaugat Catalin Predoiu.

Potrivit proiectului pgramului de guvernare al PNL lansat sambata de conducerea partidului, economia este obiect de securitate nationala pentru liberali, iar educatia, sanatatea, demografia sunt obiective care necesita o actiune pe termen lung, “pas cu pas”.

Potrivit acestui document, este nevoie de “un nou model economic national, pe termen lung, care sa incurajeze puternic capitalul autohton”. De asemenea, PNL precizeaza ca incurajarea capitalului si antreprenoriatului autohton va fi o tinta realizabila printr-o fiscalitate mai relaxata, care va fi realizata, insa progresiv, in doua etape, una pana in 2016 si alta pana in 2020, dupa realizarea reformelor structural si imbunatatirea colectarii.

Politicile de stimulare fiscala vor fi implementate progresiv si sustenabil, fara a pune in echilibru macrostabilitatea finaciara, se mentioneaza in program.

PNL vede in FMI, UE si Banca Mondiala parteneri de incredere pe termen lung, iar in aderarea la zona euro “un obiect fezabil”.

"Efectul major asteptat se refera la o reducere semnificativa, a numarului de impozite si taxe de natura fiscala permitand contribuabililor sa-si diminueze cheltuielile cu administrarea fiscala si sa le creasca nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale si generale ce decurg din aceasta masura. Estimam ca urmare a adoptarii si implementarii Programului de guvernare sporirea consumului intern, a cresterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de crestere a incasarii veniturilor fiscale de la aproape 32% in prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastica a evaziunii fiscale", sustin liberalii.

PNL mai sustine in acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite: 16% CAS platit de angajat, 16% CAS platit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende.