Pana in 2015, este de asteptat ca 7,4 miliarde de oameni sa aiba abonamente la retelele de telefonie mobila, o piata importanta pentru domeniul medical. BCG si Telenor Group, un operator de telefonie mobila cu sediul in Norvegia, au prezentat rezultatele cercetarii cu ocazia Mobile World Congress, tinut in aceste zile in Barcelona.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat potentialul mai multor proiecte pentru sanatate pe telefoanele mobile, in 12 tari, inclusiv Thailanda, India si Norvegia. Concluzia la care s-a ajuns este ca implementarea unor astfel de aplicatii ar imbanatati calitatea serviciilor medicale oferite, reducand in acelasi timp costurile.

Aplicatiile mobile pot ajuta la monitorizarea pacientilor, tratarea mai rapida a acestora, prevenirea bolilor si acces de la distanta la informatiile medicale. Mai mult, aparatura medicala va putea fi conectata la dispozitivele mobile. Spre exemplu, tableta HP TouchPad permite doctorilor sa controleze aparatura RMN.

In luna februarie, AirStrip a lansat aplicatia Patient Monitoring, prin care datele pacientilor (ritmul batailor inimii, al respiratiei, temperatura si presiunea arteriala) vor fi afisate pe iPhone-urile sau ipad-urile personale. Dispozitivele mobile pot fi conectate si la glucometre sau alte echipamente necesare bolnavilor de diabet, prin care medicii personali vor primi direct informatii despre starea pacientilor.

Mamele pot primi sfaturi rapide cu privire la situatiile in care bebelusii au nevoie de ingrijire speciala, doctorii pot consulta parerea colegilor de breasla in privinta unui pacient, prin trimiterea instant a fisei medicale a acestuia iar pentru cei care sufera de boli de plamani s-a constatat ca folosirea tehnologiei mobile si monitorizarea de la distanta reduce perioada de internare cu pana la 60%.

Potrivit studiului, tehnologia mobila poate reduce costurile medicale cu pana la 25%, scutindu-i pe bolnavi de drumuri la spitale sau prin monitorizarea epidemiilor la nivel regional sau national. In plus, aceasta faciliteaza oferirea serviciilor de ingrijire in zonele rurale.

Proiectul se afla deocamdata in faza de dezvoltare si testare. Mai este nevoie sa fie pus la punct sistemul prin care doctorii vor fi recompensati pentru asistenta pe care o vor oferi prin intermediul acestor aplicatii. Programul urmeaza sa fie proiectat si pentru telefoanele care functioneaza cu alte sisteme de operare decat iOS.