Vivendi vinde operatorul francez de telefonie SFR (9000 de angajati si 21 mil. clienti), intr-o tranzactie de 17 mld. euro
Vivendi a convenit vanzarea SFR, al doilea mare operator de telefonie din Franta, catre grupul Altice, intr-o tranzactie evaluata la peste 17 miliarde euro, respingand oferta de la compania Bouygues, sprijinita in negocieri de guvernul de la Paris, transmite Bloomberg.
Altice, cu sediul la Luxemburg, controlata de miliardarul Patrick Drahi, va plati 13,5 miliarde euro in cash si va ceda catre Vivendi 20% din actiunile grupului care va rezulta din fuziunea diviziei de telefonie Numericable cu SFR. Astfel, noua companie va fi controlata in proportie de 60% de Altice, 20% de Vivendi, iar restul de 20% din actiuni vor fi in flotare libera pe bursa.
Vivendi nu poate scoate la vanzare pachetul timp de cel putin un an de la perfectarea tranzactiei, iar Altice are drept de preemptiune.
Vivendi va primi alte 750 milioane euro in cash, daca noua companie va atinge anumite tinte de performanta.
Patrick Drahi are o avere estimata de Forbes la 6,4 miliarde de dolari si a facut avere in industria de cablu TV. Omul de afaceri are cetatenie franceza si locuieste la Geneva.
Oferta Altice a fost preferata de Vivendi inca de la inceputul negocierilor, grupul considerand ca vanzarea catre Drahi ar presupune mai putine obiectii din partea autoritatilor de reglementare si ca participatia pe care o va retine la noua companie va putea fi vanduta ulterior. Vanzarea SFR a declansat un duel al ofertelor intre Altice si compania franceza Bouygues.
Grupul Bouygues noteaza intr-un comunicat ca a luat act de decizia Vivendi, precizand ca si-a imbunatatit vineri oferta la 15,5 miliarde euro cash si 5% din actiunile companiei care ar fi rezultat prin fuziunea Bouygues Telecom si SFR.
SFR are aproximativ 9.000 de angajati. Operatorul de telefonie mobila are 21 de milioane de clienti, in timp ce Numericable, divizia Altice, are 1,7 milioane de clienti in zona serviciilor de internet broadband fix.
Industria europeana a telecomunicatiilor traverseaza o perioada de consolidare, reactionand astfel la reglementarile mai stricte si concurenta tot mai dura intr-o perioada de depresiune economica. Parlamentul European a votat recent eliminarea tarifelor de roaming in telefonia mobila in interiorul Uniunii Europene.
Telefonica (Spania) si Royal KPN (Olanda) vor sa-si combine operatiunile din Germania intr-o tranzactie de 8,55 miliarde euro, asteptand avizul Comisiei Europene. Tranzactia va crea cel mai mare operator de telefonie mobila din Germania dupa numarul de clienti.
In martie, grupul britanic Vodafone a convenit preluarea operatorului spaniol de cablu Grupo Corporativo Ono intr-o tranzactie de 7,2 miliarde euro.