Firma de investitii LetterOne Technology (L1Technology), cu sediul in Londra, isi propune sa cumpere mai multe afaceri, de la companii din domeniul telecom, care au nevoie de infuzii de capital, la companii din IT care creeaza aplicatii si servicii de streaming. 

Directorul executiv al L1Technology, Alexei Reznikovici, a declarat ca firma ar putea sa profite de faptul ca nu are nicio datorie si sa creasca fondurile disponibile pentru investitii pana la 25 de miliarde de dolari. 

L1Technology va actiona, de asemenea, ca holding pentru participatia de 48% la VimpelCom detinuta de Fridman si partenerii sai, precum si pentru participatia de 13% a acestora la Turkcell. Cele doua pachete de actiuni sunt estimate la aproximativ 14 miliarde de dolari. 

"Noile achizitii vor beneficia de expertiza noastra si vor capata acces la baza de clienti deja existenta, de aproximativ 200 de milioane de utilizatori", a declarat Reznikovici, care a precizat ca L1Technology nu vrea sa devina "urmatorul Google". 

Din conducerea L1Technology vor face parte cofondatorul Lastminute.com, Brent Hoberman, antreprenorul irlandez din industria telecom Denis O’Brien, precum si mai multi directori executivi de la companii importante din IT si telecomunicatii, cum ar fi Google, Skype si Vodafone. 

Fondul de investitii L1Energy, controlat de miliardarul rus Mihail Fridman, este implicat intr-un conflict cu guvernul britanic, in legatura cu mai multe achizitii facute de grupul din domeniul gazelor si petrolului in Marea Nordului. Guvernul de la Londra a aratat luna trecuta ca eventuale noi sanctiuni impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana ar putea duce la inchiderea activelor detinute la L1Energy in Marea Nordului, punand astfel in pericol alimentarea Marii Britanii cu petrol si gaze.